Világgazdaság

A megszorítások útja nem járható?

A megszorításokon alapuló egyensúly elérése recesszóba taszíthatja a gazdaságokat, de ha csökkenni nem is fog a GDP, mindenképpen lassú növekedésre kell felkészülni az elkövetkezendő években.

Az eladósodott európai országai sorra jelentik be megszorító intézkedéseiket. A fiskális politikájukban fordulat következett be, hogy lefaragják a hatalmas hiányokat, ezért csökkentik a kiadásaikat és növelik az adókat.

Annak ellenére, hogy láthatják Portugália példáját, aki az egyensúlyt hasonlóak próbálta elérni egy évtizeddel ezelőtt, vagyis csökkentette a kiadásokat és növelte az adókat, a mai napig küzd a lassú növekedéssel és az egyensúlytalansággal.

Ezt jól mutatja, hogy a Moody’s kedden minősítette le Portugália adósbesorolását két fokozattal, arra hivatkozva, hogy az ország lassú növekedési kilátásokkal rendelkezik, valamint, hogy strukturális reformokat kell végrehajtaniuk. A hitelminősítő aggódik a gazdaság középtávú növekedése miatt.

Spanyolországnak és Görögországnak fel kell készülnie a lassú kilábalásra – és azoknak az országoknak, akik megszorításokkal viszik véghez a konszolidációt. Az elkövetkezendő időkben stagnálni fog a gazdaság, mondta Antonio de Sousa, a Portugál Központi Bank volt elnöke.
A Portugália versenyképessége romlott az adók növelése miatt. A megszorítsok visszavetették a portugál gazdaságot, a 2000-es évek elején csökkent a növekedési üteme, és 2002-ben negatív növekedést produkált.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet szerint azonban a költségvetési konszolidáció és a nem zárja ki egymást. Innovációra, a termelékenység növelésére és strukturális reformokra van szükség Európában.

A Portugál Központi Bank a gazdasági növekedés 2011-ben 0,2 százalékra módosította 0,8 százalékról.

Bankmentő csomag Autók Devizakereskedőknek logisztika elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót infrastruktúra-fejlesztés Schmitt Pál raktározás emfesz EKB GDP hivatali visszaélések turizmus közbeszerzések A szerkesztő ajánlja Portugália makroadatok Coface Vállalati jelentések NFÜ Felmérések autóipar Csúcstalálkozók Elemzői vélemények megszorítás Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Traian Băsescu katasztrófák autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média növekedés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok struktúrális reformDeviza- és árupiac fogyasztási cikkek Federal Reserve - Fed fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció IMF-megállapodás költségvetési konszolidáció Befektetési lehetőségek Európai Unió Egyesült Államok EU aloldal áruszállítás infokommunikáció MFB Adórendszer Magyarországon korrupció