Világgazdaság

Politikusainknak idén a Balaton lesz a Riviéra

Népszerűség ide, népszerűtlenség oda, elég visszásan venné ki magát a választók szemében, ha politikusok idén nyáron – és főként az önkormányzati választások előtt – valamilyen egzotikus helyen pihennék ki az elmúlt hónapok fáradalmait. Így marad a Balaton, Erdély, esetleg a horvát vagy a bolgár tengerpart.

A legtöbb kormánypárti és ellenzéki politikus is a Balaton mellé megy nyaralni – legalábbis ez derül ki az MR1-Kossuth Rádió összeállításából. Navracsics Tibor és Fellegi Tamás miniszterek Balaton-parti nyaralást terveznek, akárcsak a fideszes Rogán Antal, aki Lellére készül napozni.

Mesterházy Attila MSZP-elnök és elődje Lendvai Ildikó Balatonfüreden pihen majd, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő pedig családjával a Balaton másik partján, a kötcsei nyaralójában heveri ki az elmúlt hónapok megpróbáltatásait. A jobbikos Balczó Zoltán is leugrik a Balatonra, ha marad ideje. Az LMP-s Jávor Benedek pedig még szállásra sem költ: nagymamájához megy Révfülöpre.

A többi politikus sem utazik távoli vidékekre: Schmitt Pál leendő köztársasági elnök Erdélybe utazott, és ugyanitt túrázik majd Kövér László házelnök is. Orbán Viktor miniszterelnök a bolgár tengerparton töltötte a szabadságát júniusban.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője azt mondja: nem csoda, hogy a politikusok a gazdasági válságban és persze az önkormányzati választások előtt óvatosan választanak úti célt: „Nyilván hogyha valaki családi körben egy szép magyarországi üdülőhelyen tölti a szabadságát, az akár a kampányban pozitív hír is lehet az adott politikus szempontjából, hiszen ezt inkább szimpatikusnak fogják találni az olvasók. Ha egy politikus valamilyen luxusutazásra indul vagy legalább is távoli egzotikusabb úti célt választ, az mindig téma, tehát valamennyire borzolja a kedélyeket”.

BÉT - Napi események Lendvai Ildikó Új Széchenyi Terv turizmus politikus A szerkesztő ajánlja makroadatok forintárfolyam Orbán Viktor Alstom A második Orbán-kormány Cashline Kft Gyurcsány Ferenc Adósságválság az EU-ban makromutatók Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek Élelmiszerpiac Wall Street Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés Paul Krugman balatonIMF Jean-Claude Trichet