Világgazdaság

Elemző: A svájci jegybank küzdeni fog a túl erős frank ellen

A kamat tartása nem okozott meglepetést, a jegybank indoka viszont meglepő lehetett. Az SNB nem zárja ki a deflációt a jövő évre, mely ellen küzdeni fog.

A Svájci Nemzeti Bank kamatdöntő ülésén nem változtatott irányadó rátáján, 0,25 százalékon hagyta az alapkamatot.

A döntés után a frank gyengülni kezdett az euróval szemben, így a forintra is jó hatást gyakorolt a gyengülés. Az euró/frank árfolyam 1,31-ről 1,325-re változott.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A frank jelenleg 212,7 forint a bankközi devizapiacon, a döntés előtt 215 felett járt a kurzus.

Semmi alapja nem volt a kamatemelésnek – fogalmazott Suppan Gergely a TakarékBank elemzője. A jegybannk módosította előrejelzéseit, az inflációra vonatkozó prognózisát jelentősen csökkentette.

A jegybank kiemelte, a sávjci gazdaság növekedése lassulni fog a második félévben és 2011-ben. A globális gazdasági kilátások bizonytalanok – állapították meg.

Az SNB nem zárja ki a deflációt sem jövő év elejére, ami ellen küzdeni fog a jegybank – emelte ki Suppan Gergely. Inflációs előrejelzését csökkentette a Svájci Nemzeti Bank 0,9 százalékról 0,7 százalékra, erre az évre, melyhez hozzájárult a svájci frank erősödése. 2011-re 0,3 százalékos inflációt prognosztizál a jegybank.

forint logisztika elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Frank raktározás kutatás OTP Politikai közvélemény-kutatások Gyógyítás-finanszírozás deviza A szerkesztő ajánlja makroadatok Vállalati jelentések LMP-ügyek oracle forintárfolyam Felmérések Elemzői vélemények Hitelek: lakás katasztrófák oktatás autó A KSH jelenti béremelés makromutatók kamatElemzői vélemények Részvénypiacok mezőgazdaság fogyasztási cikkek Karrierklub átlagkereset A munka világa Deviza- és árupiac IMF-megállapodás fiat GDP-adatok Befektetési lehetőségek Mol Vaskerék Paksi Atomerőmű Zrt. Gyurcsány-elemzés EU aloldal BÉT SNB áruszállítás MÁV Gázvezetékek Adórendszer Magyarországon