Világgazdaság

Pálinkaforradalom? - Szanyi kockázatokat lát

A házi pálinkafőzésre vonatkozó lépések hatályba léptése után akár évente négyszáz liter pálinkát is lefőzhetünk otthon. Az így előállított párlatot el is lehet adni, igaz, ehhez már kistermelői engedély és zárjegy is kell - számol be a Népszabadság.

A jövőben éppúgy adómentesen lehet főzni pálinkát, mint lekvárt – írja a Népszabadság. Magyarország nem számít egyedi esetben a tilalom feloldásában, több európai országban is hasonlóan szabad a pálinkakészítés.

Évente 50 liter pálinkát készíthetünk el adómentesen, e felett jövedéki adót kell fizetni. A párlatot értékesíteni akaró magánfőzőktől a vámosok a cefre mennyiségéről kérnek bejelentést, és ennek alapján számítják ki, hogy abból hány liter tiszta szesz nyerhető.

Továbbra is fennmarad a bérfőzés rendszere, tehát akár az otthon szabadon tartható mennyiséget (ez főzdéből származtatva, 15 évig megőrizhető igazolással 86 liter ötvenfokos pálinka lehet), akár az értékesítésre szánt párlatot szeszfőzdében is előállíttathatjuk. Az igen jó termés miatt 2009-ben hat és fél millió hektoliterfok pálinkát pároltak, az idén jóval kevesebbre számíthatnak, ahogy 2008-ban is csak a négymilliót érték el – közölte a Népszabadság.

Szanyi Tibor szerint a kormány döntése a pálinkafőzéssel kapcsolatban 8 milliárd mínuszt jelent a költségvetésnek, egészségügyi kockázatokat rejt, mert ellenőrizhetetlenné teszi a rendszert. Mellesleg szó szerint „kiüti” a legális pálinkapiaci szereplőket.

Szeptemberben számos törvény megváltozik illetve lép életbe. Ezeket a változásokat itt megtekintheti!

adómentes kockázat pálinka tibor Szanyi főzés költségvetés