Világgazdaság

Áfacsökkentés: fellendült a szállodaipar Németországban

Idén a korábbi 19 százalékról 7 százalékra mérséklődött a szállodaiparban kifizetett forgalmi adó mértéke, ami meg is hozta az eredményét: már az első fél évben komoly beruházásokat indultak az ágazatban.

A DEHOGA szakmai szövetség felmérése szerint az év közepéig több mint hétszáz millió eurót költöttek a szövetséghez tartozó szállodák új berendezések, felszerelések beszerzésére, korszerűsítésre, felújításra, s összességében közel hatezer új munkahelyet teremtettek. A német kormány idén január 1-jével 7 százalékra csökkentette a szállodaiparban az áfát a korábbi 19 százalékról.

A szakmai szövetség állásfoglalása szerint az áfacsökkentés a régóta esedékes adóegyenlőséget teremtette meg az Európai Unióban, miután a 27 tagországból 21-ben már eddig is csökkentett adótételek voltak érvényben a szállodaiparban. Dánia kivételével - ahol ettől alapvetően eltérő adó- és járulékrendszer van érvényben - valamennyi szomszéd országban alacsonyabb az Svájcban 3,6 százalék, Ausztriában 10 százalék, Portugáliában 6 százalék, Franciaországban 5,5 százalék, Spanyolországban 8 százalék, Hollandiában 6 százalék.

Hazánkban jelenleg a szálláshelyi áfakulcs18 százalék, a vendéglátásé 25, az alkoholmentes és az alkoholos italoknál szintén 25-25 százalék. A Magyar Szállodaszövetség a szállásszolgáltatásnál 10, a vendéglátásnál 15, illetve 18 százalékos áfát tartana indokoltnak.

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság Magyar SzállodaszövetségBÉT - Napi események Foxconn (Hon Hai Precision Industry) DEHOGA Nielsen EKB OTP A szerkesztő ajánlja makroadatok felmérés Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Vámosi Nagy Szabolcs Költségvetés 2012-2013 Raiffeisen forintárfolyam Orbán Viktor idegenforgalom áfa Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Ajkai katasztrófa autó Twitter makromutatók szálloda Részvénypiacok Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság fogyasztási cikkek Karrierklub Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac statisztika Microsoft IMF-megállapodás Wall Street Szakszervezet - Érdekképviselet L'Oreal szövetség Mol Európai Unió MGYOSZ José Manuel Barroso biztosítás kgfb bankadó Adórendszer Magyarországon tömegközlekedés Warren Buffett