Világgazdaság

Motorgyárat hoz a Suzuki Esztergomba?

„Szó van arról, hogy a Magyarországra és Indonéziába irányuló motorszállítások helyett ott helyben szereljük össze az autók motorjait” – idézte az AFP hírügynökség a Suzuki szóvivőjét, aki hozzátette, az erős jen ellenére sem csökkentik a mai 800 ezres hazai motorgyártást, hacsak nem kezd zuhanni a helyi rendelésállomány. A Toyota most jelentette be, hogy belép a miniautó-piacra, amelyet eddig a Suzuki uralt Japánban.

A Magyar Suzuki Zrt. nem fűzött kommentárt a hírhez, ugyanakkor Esztergomba minden egyes motort Japánból szállítanak, és ez komoly költséget jelent. A szeptember végéig körülbelül 130 ezer gépkocsit kiszállított gyár idei termelési terve 170 ezer darabról szól, ez 10 ezerrel kevesebb a tavaly legyártott mennyiségnél. Ám az is 36 százalékkal marad el a 2008-as 281 686 darabtól. Tegyük hozzá, a több éven át folytatott kapacitásbővítő beruházások eredményeként a vállalat 2008-ra már évente 300 ezer autó kibocsátására volt képes. Most tehát jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkezik a Magyar Suzuki, amely az egykori több mint 5000-rel szemben ma már csupán 3900 embernek ad munkát.

A tengerentúlon hullámzó eredményt ért a márka: India legnagyobb autógyártója, a Maruti Suzuki a múlt hónapban is 29 százalékkal, 80 ezer darabra növelte eladásait, ezért az eddig négy gyárat működtető cég újabb, 250 ezres kapacitású egység építésére készül.

Észak-Amerikában azonban, ahol összesen 4,392 millió személyautó kelt el szeptember végéig, összesen 16 972 Suzuki talált gazdára. A Suzuki által értékesített autók 92 százaléka ugyanis a tengerentúlról érkezik, míg a nagy rivális, a Honda esetében ez az arány csupán 11 százalék. DK


További részletek

vg.hu/suzuki

Egészségbiztosítás Autók IKEA elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót infrastruktúra-fejlesztés A Monetáris Tanács kamatdöntései Lakossági energia és üzemanyagárak OTP turizmus Környezetvédelem - Globalizáció British Petrol A szerkesztő ajánlja makroadatok BKV Vállalati jelentések Marks&Spencer Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam ITD Hungary Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek Ajkai katasztrófa autó gyógyszeripar Simor András A KSH jelenti repülés Reklám és Média makromutatók Részvénypiacok E.On fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció IMF-megállapodás utazás GDP-adatok Magyar Telekom Nyrt. Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek önkormányzati választások Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok EU aloldal biztosítás BÉT Angela Merkel Nicolas Sarkozy Telenor Állami Autópálya Kezelő Zrt. MÁV infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Warren Buffett