Világgazdaság

A berlini sakkjátszma hatására aggódnak a tőzsdék

Az euróövezet pénzügyminiszterei hétfőn az érintett tagállamok megsegítésére szánt mentőalap tervezett erősítéséről tárgyalnak.

A tárgyalások célja, hogy a 440 milliárd eurós alapot jobban kihasználhassák. Jelenleg ugyanis a magas pénzügyi biztosítékok miatt ténylegesen csak 250 milliárd euró használható. Miközben az Ecofin tagjai gyülekeznek, a világpiacok a korábbi megkönnyebbülés után ismét idegesek és az euró is gyengélkedik. Az AP szerint a börzék az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjával kapcsolatos bizonytalanság miatt kezdtek lefelé mozogni.

Axel Weber, akit korábban mindenki egyértelmű esélyesnek tekintett, kiszállt a versenyből, ráadásul a német jegybank elnöki tisztéről is lemondott, ezzel kettős nehézség elé állítva Berlint. A Der Spiegel értesülése szerint Angela Merkel német szövetségi kancellárra Weber lemondása miatt nyomás nehezedik: gyorsan elő kell állnia egy meggyőző utóddal, továbbá az Európai Központi Bank élére is új jelöltet kell javasolnia. Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter már jelezte, hogy nem kíván indulni a tisztségért.

A Der Spiegel szerint az inflációs aggodalmakkal terhelt németek erős személyiséget akarnak a Bundesbank élére. Jens Weidmann, Merkel tanácsadója favoritnak tűnik, ő a Bundesbank alelnökeként is tevékenykedett. Ám az SPD frakcióvezetője úgy vélte, meggondolandó a jelölése, hiszen a Bundesbank független a törvényhozói és végrehajtó hatalomról.

Mindeközben egy harmadik pozíció is betöltésre vár: Klaus Regling, az euróövezet mentőalapjának vezetője akar a régió új mentőmechanizmusának elnöke lenni, és a német kormánynak a Spiegel szerint már kinyilvánította, hogy támogatja őt. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Weber lemondását követően Reglinget is potenciális EKB-elnökjelöltnek tekintették, bár hivatalosan ezt senki nem erősítette meg.

 

BÉT - Napi események Új Széchenyi Terv Bundesbank Medicina Lakossági energia és üzemanyagárak EKB Kovács Mátyás A szerkesztő ajánlja makroadatok Audi Járai Zsigmond Regling forintárfolyam Kiszelly Zoltán Orbán Viktor Magyar Turizmus Zrt. Apple Jean-Claude Juncker Elemzői vélemények A második Orbán-kormány weber A KSH jelenti Merkel makromutatók dávid ferenc Részvénypiacok Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság RÁBA Nyrt. Chevron-Texaco Karrierklub Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció T-Csoport GDP-adatok tőzsde A szerkesztő ajánlja Mol Európai Unió Boeing Csaba László bankadó Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon jegybank