BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem 40 ezer nyugdíjpénztári tag lépett vissza kényszerből

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéhez (VDSZ) január 31-ig 39 645 érvényes valamint 1 947 határidőn túl feladott, azaz érvénytelen magán-nyugdíjpénztári tagsággal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozat érkezett.

A VDSZ közleményében emlékeztet arra, hogy a nyilatkozatokkal a magánrendszerben való jogfolytonosságot lehet garantálni abban az esetben, ha az Alkotmánybíróság - a többi között a szakszervezeti szövetség beadványára - megsemmisíti a nyugdíj-pénztári törvényt. Az Alkotmánybíróság kedvezőtlen döntése esetén Strasbourgban, s ha kell Luxembourgban az Európai Bíróságon keresnek jogorvoslatot az emberi méltóság kérdésében és a magánrendszerben maradók cinikus megkülönböztetése miatt - közölte a VDSZ.

Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke a közleményben hangsúlyozza: a vártnál jóval többen nyilatkoztak arról, hogy nem önszántukból, hanem a törvény következményeitől, a munkahelyi elbocsátásoktól, a szolgálati idő és a már meglévő megtakarítások elvesztésétől félve, kényszerből léptek vissza a privát nyugdíjrendszerből az államiba.

Az elnök szerint a törvény több paragrafusa is sérti az emberi méltóságot, a személyes szabadságot és az önrendelkezési jogot. Aggályos, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagokat személyes megjelenésre és nyilatkozattételre kötelezték, a módszer célja a szabad választás befolyásolása, az elrettentés és a megfélemlítés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.