Világgazdaság

Élelmiszerválságot okozhat Egyiptom

Újabb hitelminősítő rontotta csütörtökön Egyiptom adóskockázati osztályzatait a zavargások folytatódására hivatkozva.

Londoni felzárkózó piaci elemzők ugyanakkor most már erősödő globális élelmiszerár-kockázatoktól is tartanak az egyiptomi belpolitikai feszültség eszkalálódása miatt.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő - követve a Moody''s Investors Service és a Standard & Poor''s példáját - csütörtökön Londonban közölte, hogy az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontja Egyiptom hosszú futamidejű devizaadósságának besorolását, a helyi valutában fennálló hosszú lejáratú államadósság besorolása pedig "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra változik.

Mindkét osztályzat negatív figyelőlistán marad, ami közeli újabb leminősítés jelentős esélyére utal. A Fitch a lépést "a feszültség intenzitásának komoly erősödésével" indokolta.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző központ csütörtöki tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyiptomi társadalmi konfliktus láttán a térségi és a távolabbi országok kormányai máris az élelmiszerexport korlátozásával, illetve az növelésével válaszolnak, ami tovább hajtja az egyébként is felfelé tartó - és az egyiptomi zavargásokat nem kis részben előidéző - élelmiszerárakat.

Mostanra egyébként számtalan külföldi cég megkezdte munkatársainak hazaszállítását, míg a vállalatok egy része arra kérte Egyiptomban élő dolgozóit, hogy ne mozduljanak ki otthonaikból.

Eközben a helyzet nem javul Egyiptomban: a kormányellenes és kormánybarát erők közötti összecsapások folytatódtak. A tudósítók Twitteren küldött jelentéseiből látható, hogy most már az újságírók sem dolgozhatnak biztonságban a tüntetések közelében. Több stábot elkergettek, eszközeiket megrongálták, sokakat megvertek.

Az AP arról számolt be, hogy az állami televízióban a kormány ígéretet tett arra, hogy felelősségre vonja az utcai erőszakot szító csoportokat. Emellett az alelnök biztosította az egyiptomiakat arról, hogy az elnök fia, Gamal Mubarak sem indul majd a következő választáson az elnöki tisztért. Hoszni Mubarak már korábban közölte, hogy nem jelölteti magát újra a tisztségre, de megerősítette, hogy a tüntetők követelése ellenére nem mond le.

Ewald Nowotny BÉT - Napi események OTP turizmus közbeszerzések Gyógyítás-finanszírozás Költségvetés 2012-2013 Raiffeisen forintárfolyam Suzuki Pintér István Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány élelmiszerár autó repülés Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa export utazás Pepsi Mol Európai Unió Egyiptom Euróbevezetés Fitch elemző Adórendszer Magyarországon