Világgazdaság

Válság előtti szinten az eurózóna gazdasága

A felülvizsgált januári 57,0 ponthoz képest februárra 58,4 pontra, 2006. júliusa óta nem látott szintre emelkedett az euróövezet előzetes összetett beszerzési menedzser mutatója - közölte a londoni Markit gazdaságkutató intézet hétfőn. Elemzők 56,9 pontra számítottak.

A szolgáltatási szektorra vonatkozó előzetes februári mutató 57,2 volt a januári 55,9 pontot követően, ami meghaladja az elemzők által várt 56,0 pontot. Az ipari termelés beszerzési menedzser indexe 11 éves csúcs közelébe lépett, a januári 57,3 után 59,0 volt az eurózónában.

"Az ipari termelés erőteljesen fejlődik. A szolgáltatások némiképp lemaradtak, de ez csak azt jelzi, hogy milyen elképesztő az ipari termelés bővülési üteme" - értékelte az adatokat Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza az intézet közleményében. A közgazdász szerint az összetett mutató februári értéke nagyjából 0,7 százalékos első negyedévi növekedésnek felel meg. Az eurózóna gazdaságai összesen 0,3 százalékkal bővültek az előző év utolsó negyedévében.

A felmérés foglalkoztatási mutatója a januári, három havi mélypontot jelentő 52,1 pontról 52,8 pontra nőtt a februárra vonatkozó előzetes adatok szerint. Korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint a 10 százalékon stagnált decemberben az eurózónában.

Az ipari alapanyagok árindexe 85,7 pontra ugrott az előző havi 79,2 pontról, ami a felmérés 14 éves történetének legnagyobb ilyen értéke. Az januárban - hivatalos előzetes becslések szerint - 2,4 százalék volt az euróövezetben, éves összehasonlításban.

Egészségbiztosítás Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok infrastruktúra-fejlesztés Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás hivatali visszaélések A szerkesztő ajánlja Forrong az arab világ BKV Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány katasztrófák oktatás autó Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Electro World fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac eurózóna A munka világa Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Befektetési lehetőségek Mol Európai Unió Gyurcsány-elemzés Tudomány - Kultúra BÉT BMI Nicolas Sarkozy Gazprom Szájer József beszerzési menedzser index infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon korrupció