Világgazdaság

Csaknem hathavi visszaesés után októberben nőtt a részvényárak többsége a BÉT-en. A magyar részvénypiac közeli jövője attól függ, leminősítik-e az országot.


Októberben 11,57 százalékkal, 17600,07 pontra emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos indexe, mely előtte szűk hat hónap alatt több mint negyedével esett. A részvényárak akkor főleg a romló gazdasági kilátások miatt csökkentek, de szerepet játszott a görög adósságválság miatti bizonytalanság, valamint több magyar kormányintézkedés is. Októberben azért drágultak a papírok világszerte, mert a legnagyobb tőzsdecégek jobb III. negyedévi eredményekről számoltak be, mint amilyeneket a befektetők vártak.

A magyar részvények azonban április óta rosszabbul szerepelnek a nemzetközi átlagnál – mondta a Világgazdaságnak Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. Nyáron nagyobb volt az esés, októberben viszont kisebb a fellendülés, mint a nemzetközi részvénypiacon. A különbség oka, hogy a kormány a vállalkozások jövedelmének elvonásával igyekszik költségvetés kieső bevételeit pótolni. Ez veszteséget és bizonytalanságot okoz a tőzsdecégeknek.

Gabler Gergely szerint a Richter kiemelkedő drágulását az okozza, hogy a társaság egy új gyógyszere akár tízezer forinttal is növelheti az egy részvényre jutó árbevételt. A Mol jó szereplését azzal magyarázza, hogy a befektetők korábban túlreagálták a cég INA-val való konfliktusát, és a horvát érdekeltség elveszítését is beárazták.

Szerinte az OTP papírjai azért drágultak az átlagosnál kevésbé, mert a forint gyengülése miatt várhatóan nő a devizahiteleiket nem törlesztők aránya, a végtörlesztés veszteséget okoz a banknak, kockázatokat pedig növeli, hogy a kormány további a devizahiteleseket a bankok rovására segítő csomagokat helyezett kilátásba. A Magyar Telekom papírjainak szerényebb emelkedését pedig az okozta, hogy az ágazatot terhelő különadót a vártnál sokkal lassabb lejárással szerezheti csak vissza.

A CIG Pannónia Biztosító gyenge októberi szereplését Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője azzal magyarázza, hogy a társaság egy olyan gazdasági ágazatban tevékenykedik, ahol a jövőbeli eredmények kevésbé kiszámíthatók. Ez a bizonytalanabb gazdasági körülmények között nagyobb kockázatot jelent a befektetők számára, akik ennek vállalásáért nagyobb hozamot várnak el. Az elemző szerint a bizonytalanságot mérsékelheti a biztosító harmadik negyedévi gyorsjelentése. A szakértő ugyanakkor arra számít, hogy jelenlegi helyzetben a társaság a korábbinál valamivel lassabb fejlődést irányozhat elő.

A magyar részvényárak alakulása a következő két hónapban attól, függ, hogy leminősítik-e az országot – véli az Equilor vezető elemzője. Szerinte egy leminősítés után átlagosan 5-10 százalékkal csökkenhetnek a részvényárak, annak elmaradása után viszont a papírok átlagosan 2-3 százalékos drágulására számít, ez elmarad a nemzetközi piacon általa várt 4-5 százalékos emelkedésétől.

BÉT - Napi események turizmus makroadatok Járai Zsigmond Lázár János forintárfolyam A második Orbán-kormány Daimler Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Continental Deviza- és árupiac Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Samsung Amerikai piac - napi elemzés ERSTE AG ingatlanpiac Angela Merkel Gazprom kgfb Oszkó Péter