Világgazdaság

Kimaradtak a magyarok az Facebook IPO-ból

Nemhogy Magyarországon, de a teljes régióban sem tudott szinte senki Facebook-papírt vásárolni a tőzsdei bevezetés előtt.

Bár néhány héttel a Facebook (FB) elsődleges részvénykibocsátása (IPO) előtt még úgy festett, hogy itthon is lehet majd vásárolni a tőzsdei bevezetést megelőzően a társaság papírjaiból, végül Magyarországon egyetlen magánszemély sem vehetett részt a jegyzésben. A tőzsdei rajt előtti vételnek ugyanis már a jogi feltételei sem voltak adottak, hiszen az FB a kibocsátási tájékoztatóban kikötötte, hogy a magánszemélyek közül kizárólag az amerikaiak vásárolhatnak az IPO során, Európában pedig csak minősített befektetők jegyezhetnek papírt. Ennek megfelelően a közösségi oldalt üzemeltető cég az uniós elvárásoknak megfelelő tájékoztatót sem tett közzé, ami elvileg szintén ellehetetlenítette a hazai kisbefektetők részvételét.

A brókercégek az elmúlt hetekben sokat vizsgálták a lehetőségeket, s számos alternatívával előálltak, miután azonban a felügyeleti szervek ezeket többségében nem találták szabályosnak, a vállalatok nagy része visszavonulót fújt. Így tett például az Equilor is, amely úgy döntött: az eredeti tervekkel szemben mégsem fogadja ügyfelei jegyzési igényét.

A hazai brókercégek közül végül egyedüliként a BudaCash (BC) kínált olyan lehetőséget, hogy minősített befektetőként maga a társaság jegyzi le a részvényt, majd adja azt tovább ügyfeleinek, Német Sándor kereskedelmi igazgatóhelyettes azonban a Világgazdaságnak jelezte: a hatalmas túljegyzés miatt végül a BC-nek sem jutott papír, így az ügyfelek a tőzsdei kereskedésben vehettek csak részvényt. Hasonló gondokkal azonban nem csak a hazai magánszemélyek és brókercégek küzdöttek: értesüléseink szerint a kelet-közép-európai régióban sem jutott szinte senkinek papír, és Európában is csak elvétve sikerült egy-két társaságnak részvényt jegyeznie.

A kereskedésben ugyanakkor már a hazai kisbefektetők is igen aktívak voltak. Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője lapunk kérdésére elmondta: jóval nagyobb érdeklődést tapasztaltak a Facebook tőzsdei rajtja iránt, mint amekkorát hasonló tranzakciók esetében megszoktak, s várhatóan ebben a következő hetekben sem lesz változás.

Hasonló tapasztalatokról számoltak be lapunknak az Equilornál is. Vavrek Zsolt, a társaság értékpapír-üzletágának igazgatója jelezte: pénteken 100 millió forintos nagyságrendben adtak vételi megbízást Facebook-papírokra ügyfeleik, többségében 38–39 dollár közötti áron, s a vevők egy része még napon belül le is zárta pozícióját. A befektetők – mi­után az FB-részvényeket egyelőre nem lehet shortolni – kivétel nélkül az árfolyam emelkedésére játszottak. A szakértő úgy számol, hogy a 38–39 dollár közötti kurzus a következő hetekben is vonzó lehet a magyar kisbefektetők számára, de a vételi érdeklődés tovább fokozódhat, ha emelkedő trend bontakozik ki az FB piacán.

A Facebook egyébként egyből egy rekorddal rajtolt a New York-i börzén: múlt pénteken 582 millió FB-részvény cserélt gazdát, 23,4 milliárd dollár értékben, ilyen hatalmas forgalma első tőzsdei napján pedig mostanáig egyetlen cégnek sem volt.

Ewald Nowotny Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Gyógyítás-finanszírozás makroadatok BKV Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések Külföldi lapvélemények Demján Sándor Felmérések Nouriel Roubini autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek autó Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók fogyasztási cikkek fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek utazás Gazdák és termelők Varga Mihály Európai Unió Facebook biztosítás ingatlanpiac Angela Merkel Gazprom infokommunikáció Gázvezetékek Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter