Szakértői hatástanulmányok megvizsgálásával a kormány kedden tárgyalta a fordított áfa sertéságazatban történő bevezetésének kérdését, és támogatta annak Európai Bizottság felé történő kezdeményezését az élősertés és a félsertés tekintetében – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 A bejelentésre azután került sor, hogy a tárca augusztus közepén visszavonta a tárca egyik vezetőjének erről szóló nyilatkozatát.
Akkor a VM közölte: nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban, valamint azt, hogy a döntést a tárca a sertéstartókkal és a szakmai érdek-képviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve hozta meg.

A mostani döntéssel párhuzamosan a Vidékfejlesztési Minisztérium azt a feladatot vállalta magára, hogy a fordított áfa bevezetése kapcsán a sertéstartóknál esetlegesen felmerülő, átmeneti jellegű likviditási problémák kezelésére megoldást keres.

„A feketegazdaság háttérbe szorítása valóban komoly feladat lenne, a most bejelentett lépéssel azonban ez a cél várhatóan nem teljesül” – mondta lapunknak Tóth István. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára szerint a fordított áfa bevezetésének csak akkor lenne értelme, ha nem csak az élősertésre, és a félsertésre terjesztenék ki, hanem a termékpálya többi elemére is.
További részletek a mai Világgazdaságban