Világgazdaság

Vége a Kapuvárinak, minden dolgozót elbocsátanak

Vége a Kapuvári Hús Zrt.-nek, jövő héten felmondólevelet kap a cég kétszáz dolgozója – mondta el lapunknak a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A dolgozók többségét kifizetik, de a hitelezőknek, és az esetleg féléves felmondási idővel rendelkező régi alkalmazottaknak is várniuk kell a pénzükre.

„Ebben a formában biztosan vége a Kapuvárinak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kapuvári József a felszámolóval folytatott pénteki tárgyalása után. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke hozzátette: „lényegében eldőlt, hogy a cég több mint kétszáz dolgozója december 6-án felmondólevelet kap. Annak pedig, hogy külső befektető tovább működtesse a céget, jelenleg nagyon kis esélyt adok.”

Korábban voltak olyan várakozások, hogy a Kapuvári Hús Zrt.-t az állam által kijelölt felszámoló működteti tovább ideiglenesen. „Ez a hajó már elment” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a szakszervezeti vezető, aki szerint a ezzel „jogilag épp az állam zárja be a céget.”

Ez azért is meglepő fejlemény, mert a kormányszóvivői iroda szeptember 12-én bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges felszámolás esetén a felszámolót az állam jelöli ki, aki megkísérli megtartani az adott cég tevékenységét.

Az elbocsátás előtt álló dolgozók sorsáról szólva Kapuvári elmondta: „A felszámolás időszakára járó munkabért, és az elbocsátás költségeit a bérgarancia-alapból fedeznék, ez azonban csak hozzávetőleg 1 millió forint fejenként. A felmondással az alkalmazottak munkaviszonya tovább él a felmondási ideig. Akinek ez csak 30 nap, várhatóan most megkapja a pénzét, ám a régebbi dolgozók esetenként hat havi felmondási idejét nem lehet az egymilliós keretből fedezni. Így ők valószínűleg várni kénytelenek majd a pénzükre.”

Egyelőre nem járnak jobban a hitelezők sem. Információink szerint az adóhatóság által zárolt cégvagyon miatt a Kapuvári ingatlanjainak és eszközeinek egyben való értékesítése nem járható út jelenleg.

„A Kapuvári és a Gyulai esetében az a szomorú, hogy épp nem azok a cégek estek el, amelyeknek a húsipari konszolidáció során el kellett volna, hanem azok, amelyek az elmúlt években nem tudtak résztvenni az adóelkerülésben” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke hozzátette: „az ágazatban elkerülhetetlen a további konszolidáció, mivel mind a hazai input, mind pedig a kereslet szűkül. A magyar alapanyag ugyanis egyre kevesebb, és a kiskereskedelmi forgalom is zsugorodik. Amíg tehát nagy exportpiacokat nem talál a magyar húsipar, addig a konszolidáció kényszerűség” – fogalmazott Éder Tamás.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: „ez azonban olyan méretekben, amilyenben az ágazaton számottevően segítene, egyelőre nem reális.”
Éder Tamás a húsipar helyzetét érintő átfogó változásokat tartana szükségesnek. Szerinte segítene például az élelmiszerlánc-felügyeleti díj átmeneti elengedése, vagy az alapvető élelmiszerek áfájának számottevő csökkentése. „Amíg az ágazat minden szereplőjét érintő ilyen lépés nem történik meg, addig számítani kell további hasonló bedőlésekre a húságazatban” – tette hozzá az elnök.

HDSZ: nem előny az állami felszámoló
Országos demonstrációt tart a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ)  jövő héten, a budapesti rendezvényen a húsipari munkahelyek védelméért emelik fel a szavukat – közölte a HDSZ korábban. A szakszervezet közleményében akkor kifejtette: iránymutató szakpolitika és stratégia hiányában a helyzet évről-évre romlott az érdekképviselet szerint. A szakszervezet úgy véli: jobban jártak volna az érintett cégek – a felszámolás alatt álló Kapuvári Húsipari Zrt. és a Gyulai Húskombinát Zrt. –, ha nem állami, hanem magánfelszámolás zajlana, mert így a felszámoló anyagilag is érdekelt lenne a felszámolás alatti sikeres működtetésben.

 

elbocsátás csőd felszámolás húsipar Kapuvári