Világgazdaság

Egyre nagyobb a vita, hagyják-e csődbe jutni Ciprust

Vitát váltott ki Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter interjúja, amelyben kijelentette, hogy Ciprus "nem rendszerreleváns", és a szigetország csődje nem jelentene veszélyt az euróövezet túlélésére nézve.

Ezzel hevesen ellentmondott az Európai Központi Bank elnökének, Mario Draghinak.

Mindenütt ezt hallja jogászoktól - replikázott az olasz politikus. Ám azt a kérdést, vajon Ciprus rendszerreleváns-e vagy sem, nem jogászok tudják megválaszolni. Ez közgazdászokra tartozik - vélekedett Draghi a jogász képzettségü Schauble-nak oldalvágásnak szánva. A Die Presse szerint Draghi támogatást kapott az Európai Központi Bank elnöke Olli Rehntől, az Európai Bizottság valutáris biztosától és Klaus Reglingtől, az ESM európai mentőáalap főnökétől.  A három tiszségviselő azt hozta fel ellenérvként Schauble-val szemben, hogy Ciprus két legnagyobb bankja kiterjedt fiókhálózatot tart fenn Görögországban.  Ha pedig az ottani betétek nem lennének biztonságban, ennek pusztitó következményei lennének.

Közben Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter kijelentette, Oroszországnak nem volna szabad Ciprusnak pénzügyi segélyt nyújtania, amíg az és a Nemzetközi Valutaalap nem dönt olyan segélycsomag folyósitásáról a szigetállam részére, amely többek között a gazdasági újjáépítést célzó reformok megvalósitását irja elő. Sokan vélik azt - hangoztatta Kudrin -, hogy Ciprus az orosz tőke menedékhelye és Oroszországnak kulcsfontosságú hozzájárulást kell teljesítenie a szigetország megmentéséhez. A volt orosz pénzügyminiszter hétfőn Davosban nyilatkozott. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a múlt héten a Bloombergnek nyilatkozva kijelentette, Oroszország csak akkor nyújt Ciprusnak hitelt, ha az Európai Unió is ugyanezt teszi.

Varga István forintárfolyam A második Orbán-kormány energetika A munka világa Európai Unió