Világgazdaság

Nagyot esett a forgalom a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei - a Richter és a Magyar Telekom kivételével - gyengültek az elmúlt a héten, a tőzsde részvényindexe, a BUX 345,30 ponttal, 1,84 százalékkal esett, és 18 464,46 ponton zárta a hetet.

A részvénypiac heti forgalma 50,447 milliárd forint volt, szemben az előző heti 112,31 milliárd forinttal. Hétfőn a régiónál jobban teljesített a BÉT, a maga 0,1 százalékos növekedésével. Az orosz piac például 0,7, a lengyel pedig 1 százalékos mínusszal zárt. A papírok áraiban a nap végére nem voltak nagy elmozdulások. A forint ugyanakkor gyengült.

Kedden a magyar piac kevésbé esett, mint az európai börzék. Amíg a DAX 1,6 százalékot, a BUX csak ennek a felét veszítette az értékéből. A forgalom viszont kétmilliárddal nőtt a hétfőihez képest, és csaknem elérte a 10 milliárdos értéket.

Szerdán átlagos - több mint 9 milliárdos - forgalom mellett 0,36 százalékos pluszban zárt a BUX. Kedden 1 százalék körüli esésekkel korrekció indult a külföldi piacokon, ami a nyugat-európai piacokon szerdán is folytatódott. Délelőtt ez volt tapasztalható a magyar börzén is, de a nap végére - az amerikai piac nyitását követően - a szerény mínuszokból át tudott menni szerény pluszba.

Csütörtökön átlagon felüli, 13,5 milliárd forint volt a forgalom a BÉT-en, valamennyi nagyobb papír a napi minimuma körül zárt. A Magyar Telekomnál az okozta a nagy forgalmat, és az áresést, hogy a társaság szerda este közölte: nem fizet osztalékot a 2013. évi eredménye után. A piaci szereplők egy része számolt ezzel, már korábban beárazták, ezért nem mozdult el erőteljesebben az árfolyam. Az OTP-papíroknál - nem túl nagy forgalom mellett - folyamatos volt a lemorzsolódás, a Mol gyengülését pedig a kereskedés záró szakaszában egy nagy eladó okozta.

Pénteken indult az új kereskedési rendszer, a Xetra a BÉT-en, a kereskedést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indította el jelképes csengetéssel. Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója hangsúlyozta: nem pusztán technológiai váltásról van szó, a kereskedési rendszer cseréje mérföldkő a BÉT életében. A magyar Európa legmodernebb, legszofisztikáltabb és legnyitottabb rendszeréhez csatlakozik ezzel, és ebből mind a befektetők, mind a kibocsátók, mind a piaci szereplők profitálni fognak.

Az Egis részvényeivel december 6-án lehetett utoljára kereskedni, a törzsrészvényeket 2013. december 12-vel törlik a terméklistáról, miután szeptember 24-én a részvényekre vételi ajánlatot tett a Servier csoport 100 százalékos leányvállalata, az Arts et Techniques du Progrés (ATP). Az ajánlatot megelőzően a csoport 50,91 százalékos többségi tulajdonrésszel rendelkezett az Egisben, ami az ajánlattal 96,43 százalékra nőtt.

Pénteken nap közben nulla körül ingadozott a BUX, majd a nap végén enyhe mínuszban zárt. Ez ellentétes az európai tőzsdék mozgásaival, amelyek a hét végére magukra találtak. Ebben szerepe volt annak, hogy délután jó makrogazdasági hírek érkeztek az Egyesült Államokból, például a foglalkoztatás jobban nőtt a vártnál.

Az OTP részvények árfolyama a héten 234 forinttal, 5,21 százalékkal 4255 forintra esett. A Richter papírok ára 70 forinttal, 1,56 százalékkal 4560 forintra emelkedett. A Mol 270 forintot, 1,93 százalékot veszített értékéből, 13 750 forinton zárt pénteken. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,69 százalékkal 293 forintra erősödött. Az Egis 40 forintos, 0,14 százalékos gyengüléssel, 27 710 forinton fejezte be a hetet és a BÉT-en szereplését is. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,2 százalékkal 2,45 ponttal csökkent, 1232,07 ponton zárta a hetet.

Magyar Telekom Servier Egis OTP ATP nemzetgazdasági miniszter DAX BUX Arts et Techniques du Progrés Mol Varga Mihály Xetra részvénypiac bumix BÉT katona zsolt Budapesti Értéktőzsde