Bár az teljes költségvetése 3, a Közös Agrárpolitika büdzséje pedig 11 százalékkal csökkent, a Magyarországnak a 2014 és 2020 között jutó összes KAP-forrás 18 százalékkal bővül az előző hétéves ciklushoz képest. A növekedés hátterében döntően a területalapú támogatások kiegyenlítődése áll – fejtette ki egy a Vas megyei Sárváron a napokban tartott szakmai konferencián Szentirmay Zoltán. A Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztályának főosztályvezetője ismertette: miután a politikai megállapodás uniós szinten megszületett decemberben, a végrehajtási rendeletek megjelenése idén áprilisra várható.
A sok vitát kiváltott zöldítést illetően a tárgyalások alkalmával sikerült a termelők számára kedvezőbb feltételeket elérni. Eszerint a tárgyévben termesztett növények diverzifikálásában 10 hektár szántó felett 2 növény, míg 30 hektár szántó felett 3 növény termesztése a feltétel. Az eredeti bizottsági javaslat szerint 3 hektár felett 3 különböző növényt kellett volna termeszteni. Ez alól mentesülnek azok az üzemtípusok, ahol egy vagy több követelményt automatikusan teljesítenek, így például biogazdaságok, döntően gyepgazdálkodással foglalkozók, egyes tanúsítási rendszerekben résztvevő gazdaságok valamint az állandó gyepterületek.
A Brüsszel által eredetileg javasolt csomag szigorúbban értelmezte az ökológiai fókuszterület fogalmát is. Az intézkedés szerint a termelőknek a teljes összegű támogatás érdekében 2014-től ki kellett volna vonniuk a művelésből teljes gazdaságuk hét százalékát. A végső megállapodás szerint ugyanakkor az ökológiai fókuszterület nagysága hét helyett csak öt százalék lenne, legalábbis kezdetben, 2014-ben. Ezt később, 2017-ben felülvizsgálják, és ennek eredményétől függően ekkor felemelhetik 7 százalékra.
Az ökológiai célterület fenntartásának egyéb szabályaiban is több változást értek el a tagállamok a kezdetekhez képest. A fókuszterület fenntartása állandó kultúrával fedett területen felüli jogosult területen csak 15 hektár szántó felett kötelező. Ráadásul elismerik ezen a címen a nitrogénmegkötő növények termesztését is, így például kiváltható a fókuszterület lucerna termesztésével is. Ezen a ponton számba vehetők egyes tájelemek, teraszok, kemikáliák használata nélkül termesztett növények is.