Világgazdaság

Mától Szlovákia felől is megy gáz Ukrajnába

Mától Szlovákia felől is kaphat földgázt Ukrajna, amely rendben továbbítja Európába az orosz gázt. A hazai betárolás lendületes, mostanáig mintegy 3,3 milliárd köbméter gyűlt össze.

Ma indulhat meg a gázszállítás Szlovákia felől Ukrajnába a felújított Vojany-Uzsgorod (Vaján-Ungvár) vezetéken, és egy közelmúltbeli szándéknyilatkozat alapján pedig új csövet is lefektethetnek a két ország között, Budincénél. A szállítás évi 3 milliárd köbméteres kapacitással indul, de fejlesztésekkel évi 8-9 milliárd köbméteresre növelhető. A kivitellel – Magyarországot és Lengyelországot követően – Szlovákia is kisegíti az orosz gáztól hónapok óta elvágott Ukrajnát. Ukrajna azért nem kap orosz gázt, mert körülbelül 5 milliárd dollárral adósa az eladónak. A tartozás nagyságáról azonban vita van: Ukrajna azért perli a Gazpromot, szerinte 2010 óta 6 milliárd dollárral többet fizetett a túlárazott orosz gázért, Alekszej Miller, a Gazprom első embere viszont tegnap azt közölte, hogy az ukrán már 11 milliárd dollár fölötti, figyelembe véve a take or pay típusú szerződésben foglaltakat is. (Eszerint a megrendelt de át nem vett gáz adott százalékának az árát is ki kell fizetni.)

Magyarország jelenleg napi ötmillió köbméternél körüli gáz érkezik Ukrajnába, ami évente körülbelül 1,8 milliárd köbméternek felel meg. Ukrajna felől zavartalanul érkezik az orosz gáz, ami Magyarország számára jelenleg napi 15 millió, Szlovákia számára napi 146 millió köbméter körüli mennyiséget jelent.

Az MMBF hazai szőregi tárolójában már közel 1,54 milliárd köbméter gáz van, az MFGT kereskedelmi létesítményében pedig mintegy 1,62 milliárd köbméter. Ez utóbbi több mint 38 százalékos töltöttséget jelent. Tavaly – szükség híján – 35,9 százalékig jutottunk el 1,52 milliárd köbméterrel, november 11-ig.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzetközi konfliktusok FHB NyRt. kutatás turizmus tech makroadatok sport Szociális kiadások Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések szerencsejáték Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Oroszország autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás gáz oktatás energetika autó A KSH jelenti makromutatók fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa utazás Szlovákia Befektetési lehetőségek Európai Unió Állami Számvevőszék Fővárosi ügyek önkormányzati választások BÉT ingatlanpiac Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon