BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogadták a megszorításokat

Hétvégén sem pihentek a görög politikusok: a parlament által szombaton megszavazott program magában foglalja a nyugdíjak csökkentését is, amit sokáig minden áron el akart kerülni a kormányon levő Sziriza. Az újabb kiigazítás volt a feltétele annak, hogy Görögországot kimentsék a hitelezők. Az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselői a hónap végén érkeznek meg Athénba, hogy felülvizsgálják a 86 milliárd eurós hitelkeretért megkövetelt intézkedéseket.

A csomagban szerepel, hogy 2022-ig 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, szigorítják az adócsalás büntetését, és liberalizálják az energiapiacot. A két legnagyobb görög kikötő privatizációját viszont csak egy hónappal később kezdik meg. Idén 1,4, jövőre 3,7 milliárd euró bevétel származhat a privatizációból. A megszorítások ellenére idén csak 1,5-2 százalékkal csökken a görög GDP az IOBE gazdaságkutató szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.