Világgazdaság

Elfogadták a megszorításokat

Hétvégén sem pihentek a görög politikusok: a parlament által szombaton megszavazott program magában foglalja a nyugdíjak csökkentését is, amit sokáig minden áron el akart kerülni a kormányon levő Sziriza. Az újabb kiigazítás volt a feltétele annak, hogy Görögországot kimentsék a hitelezők. Az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselői a hónap végén érkeznek meg Athénba, hogy felülvizsgálják a 86 milliárd eurós hitelkeretért megkövetelt intézkedéseket.

A csomagban szerepel, hogy 2022-ig 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, szigorítják az adócsalás büntetését, és liberalizálják az energiapiacot. A két legnagyobb görög kikötő privatizációját viszont csak egy hónappal később kezdik meg. Idén 1,4, jövőre 3,7 milliárd euró bevétel származhat a privatizációból. A megszorítások ellenére idén csak 1,5-2 százalékkal csökken a görög az IOBE gazdaságkutató szerint.

Autók BÉT - Napi események GVH-ügyek Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés A Monetáris Tanács kamatdöntései Őszi ülésszak kutatás Rogán Antal közbeszerzések makroadatok sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Oroszország autóipar Elemzői vélemények oktatás energetika A KSH jelenti repülés Reklám és Média béremelés makromutatók Részvénypiacok átlagkereset GDP-adatok konferencia Befektetési lehetőségek Európai Unió A harmadik Orbán-kormány Fővárosi ügyek biztosítás ingatlanpiac Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon