Világgazdaság

Újabb rekord az európai autóeladásokban

Csúcsot hozott az idei május az euró­pai autóeladásokban: a gyártói szövetség (ACEA) adatai szerint a kontinensen az egy évvel korábbinál 16 százalékkal több, 1,33 millió személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba. Az első öt hónap legjobb teljesítményében az is közrejátszott, hogy egy nappal tovább voltak nyitva májusban az autókereskedések, mint tavaly ilyenkor. Különösen a prémium márkák modelljeit keresték, itt kivétel nélkül két számjegyű bővülést mutat a statisztika. Az ACEA két hete kettőről öt százalékra javította az új autók piacának idei várható bővülésére vonatkozó becslését, a mostani számok ismeretében megalapozott volt az optimizmusa. Májussal bezárólag 9,7 százalékos volt az éves többlet, összesen 6,58 millió autó talált gazdára.

Az öt legnagyobb európai piacból az olaszok vitték a prímet 27 százalékkal, őket a franciák követték 22-vel. A legnagyobb felvevőpiac, Németország 12 százalékos pluszt produkált májusban – írja a Reuters. A luxusautók piacát uraló német trió sorrendjében helyreállt a rend: a BMW 22 százalékos erősödéssel visszaállt a dobogó tetejére, leszorítva onnan az ezúttal 14 százalékos pluszra képes Mercedest. Az Audi 20 százalékkal a második helyre parkolt be. A Volkswagen-csoport is rendezi sorait, a névadó márkához kötődő dízelbotrány negatív hatásai kezdenek halványulni. A csoport tavaly májusi forgalmát 8,8 százalékkal múlta felül, ilyen erős hónapja nem volt a botrány kipattanása óta.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) A Monetáris Tanács kamatdöntései kutatás makroadatok sport autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek oktatás A KSH jelenti makromutatók Hernádi Zsolt A munka világa Deviza- és árupiac autóAutók menekültek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac Adórendszer Magyarországon