Világgazdaság

M6-os autópálya: ellenőrzi a Transparency International a feladatokat

A Transparency International (TI) Magyarország felügyeli az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó előkészítési és kivitelezési feladatokat, a Bóly és Ivándárda, országhatár közötti szakasz az első állami nagyberuházás, amelyet civil szervezet ellenőrizhet - közölte Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója az integritási megállapodás aláírását bejelentő sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.

Ismertette, hogy az Európai Bizottság a tavalyi felhívására jelentkezők közül választott ki 17, uniós forrásokból megvalósítandó projektet 11 tagállamban, ezek közé tartozik az M6-os autópálya befejezése. A független monitorozó szerepének betöltésére pedig a Transparency International Magyarország Alapítványt jelölték. Az ügyvezető igazgató elmondta: háromoldalú megállapodásról van szó az ajánlatkérő, az ajánlattevők és egy független civil monitorozó között, a megállapodás azt jelenti, hogy minden, a közbeszerzésben részt vevő fél vállalja az átláthatóságot.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány számára kiemelten fontos az átláthatóság, a jogtiszta közbeszerzés, ezért támogatnak minden ezt segítő projektet.

Theresa May Hillary Clinton makroadatok Matolcsy György makromutatók hitel biztosítás