Világgazdaság

Moszkva, ukrán csapás alatt, elismerte: kivonulnak Izjumból

Hosszadalmas harcok után elfoglalt területeket és településeket enged át az ukrán hadseregnek az ellenfél támadásának nyomása alatt akadozó orosz hadigépezet.

Igaznak bizonyultak azok a jelentések és közösségi médiabeli posztok, amely szerint átütő eredményt ért el az északi fronton az ukrán ellentámadás: az orosz erőket kivonják a kelet-ukrajnai Harkiv megyei Balaklija és Izjum települések körzetéből, és Donyec megyébe csoportosítják át.

DONETSK DISTRICT, UKRAINE - JULY 01: A Ukrainian soldier with the 14th Mechanized Brigade of Prince Roman the Great sits in his tank in a camouflaged position as the unit awaits their next fire mission on July 01, 2022 in the Donetsk District, Ukraine. In recent weeks, Russia has concentrated its firepower on Ukraine's Donbas region, where it has long backed two separatist regions at war with the Ukrainian government since 2014. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Fotó: Scott Olson / Getty Images

Ezt az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy közölte a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint

Konasenkov szerint az átcsoportosítást az elmúlt három napban hajtották végre, miközben elterelő akciókkal vezették félre az ellenséget. 

Nagy erejű tűztámadást intéztek a légierő, a rakéta- és a tüzérségi csapatok részvételével az ellenség ellen annak megelőzésére, hogy az orosz csapatok károkat szenvedjenek

– mondta a szóvivő.

Az ukrán források eközben gyors előrenyomulásról számoltak be. A napok óta zajló és az orosz csapatokat is meglepő erősségű ukrán ellentámadás az északi fronton is tetőpontjára ért, amikor is ukrán források szerint sikerült visszafoglalni a stratégiai fontosságú ukrán várost, Izjumot – posztolta a Twitteren a Visegrád24 már órákkal az orosz bejelentés előtt.

A bejegyzés szerint az ukrán hadsereg csapatai Izjum mellett Kupjanszk, Liman és Szvjatohirszk településeket is visszafoglalták. 

A Twitteren futótűzként terjednek a fotók és videók arról, hogy az ukrán erők visszafoglalták az Oroszországgal közvetlen vasúti kapcsolatban álló, az orosz erők utánpótlása szempontjából fontos Harkiv megyei Kupjanszkot, aztán pedig a szintén kulcsfontosságú Izjum határáig jutottak. Azt, hogy a város elesett volna, egyelőre nem erősítették meg más hírforrások.

Azt, hogy a várost erős támadás érte, később az orosz források is megerősítették. A TASZSZ-nak a Harkiv megyei orosz katonai és polgári hatóságra hivatkozó jelentése szerint folyik Izjum lakosainak kimenekítése Oroszország területére. A hatóság vezetője, Vlagyiszlav Szokolov szerint a városban nagy a pusztítás, igen súlyos a helyzet – írta az MTI. Kupjanszk elfoglalása azt jelentené, hogy orosz katonák ezrei rekednek a fontvonalon utánpótlás nélkül – írta a magyar hírügynökség.


Az egyik visszafoglalt faluban, Hrakovéban a Reuters brit hírügynökség munkatársa kiégett járműveket látott az orosz invázió jelképének számító Z felirattal, valamint szemetet és lőszereket az oroszok által sebtében kiürített állásokban – írta az MTI.


Natalja Gumenyuk, a dél-ukrajnai katonai parancsokság szóvivője szombaton helyi újságírókkal közölte, hogy az ukrán hadsereg húsz kilométernyire, máshol ennél is mélyebben hatolt be a déli front több övezetében a februári támadás óta orosz kézen lévő területekre.

 

   

ukrán ellentámadás Izjum orosz vereség orosz visszavonulás Donbasz