Világgazdaság

Európa rohamosan fegyverkezik, miközben az USA csak úgy ontja a harci gépeket

Az Európába irányuló fegyverszállítások 47 százalékkal emelkedtek 2013 és 2022 között, miközben a globális import 5,1 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államok részesedése a globális fegyverexportból ez idő alatt 33-ról 40 százalékra emelkedett, Oroszország viszont kevesebb fegyvert értékesített világszerte. Tavaly Ukrajna lett a világ harmadik legnagyobb fegyverimportőre, csak Katar és India előzi meg.

A globális fegyverimport 5,1 százalékkal csökkent 2013 és 2022 között, miközben Európa ez idő alatt 47 százalékkal növelte a beszerzéseit. Ennek oka az Oroszországgal fennálló feszültség – erről a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) Fegyverszállítási Program vezető kutatója beszélt. Pieter D. Wezeman közölte, hogy az ukrajnai invázió kezdete óta az európai államok még inkább fokoznák a fegyvervásárlásaikat.

Fotó: Ryan Lim

A SIPRI kutatása szerint a globális fegyverexportot továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország uralja, de a részesedésük jelentősen átalakult. 

Az USA-é a világszerte tapasztalható fegyverértékesítésében 2018 és 2022 között 33-ról 40 százalékra nőtt

miközben Oroszország részesedése 22-ről 16 százalékra csökkent. Ez idő alatt Franciaország tudta fokozni a fegyverexportját, 7,1 százalékról 11-re.

Az orosz fegyverekre Indiában a legnagyobb a kereslet, illetve Kína és Egyiptom is sokkal többet vesz Moszkvától. Oroszország korábbi partnerei jelentősen csökkentették ezeket a vásárlásokat.

Az orosz fegyverexport azért is esett vissza nagymértékben, mert az ország a saját szükségleteire összpontosít az Ukrajnában zajló harcok miatt

– mondta Siemon T. Wezeman, az orosz fegyverek beszerzésének vezető kutatója.

IDEX and NAVDEX 2023 international defense exhibition in Abu Dhabi
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - FEBRUARY 21: Baykar Bayraktar Akinci, a high-altitude long-endurance (HALE) unmanned combat aerial vehicle (UCAV), manufactured by the Turkish defence company Baykar, on display during the 16th edition of International Defence Exhibition and Conference (IDEX) and the 7th edition of the Naval Defence and Maritime Security Exhibition (Navdex) in Abu Dhabi, United Arab Emirates, February 21 2023. IDEX is the largest joint defence exhibition in the Middle East and North Africa (MENA) region, it is running from 20 untill 24 February 2023. Goksel Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Goksel Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Goksel Yildirim

Tavaly Ukrajna a világ harmadik legnagyobb fegyverimportőre lett. 

A vonatkozó listán Katar és India előzi meg. Ezt az adatot az USA-ból és Európából beáramló nagy mennyiségű fegyverszállítmány pumpálta fel.

A világ tíz legnagyobb fegyverimportőre közül hat ázsiai és óceániai volt 2018 és 2022 között: India, Ausztrália, Kína, Dél-Korea, Pakisztán és Japán.

Lázár János: beszéljünk világosan, Magyarországon fegyvergyárak fognak épülni

Az építési és közlekedési miniszter arról is beszélt, hogy az évtized végére a Kárpátoktól délre a magyar lesz a vezető hatalom a régióban.

A kelet-ázsiai országok közül Kína fegyverimportja 4,1 százalékkal nőtt, a fő beszállítója Oroszország volt. A régió fegyvervásárlásait azonban nem Kína, hanem az Egyesült Államok szövetségesei hajtották. Dél-Korea 61, Japán 171, Ausztrália pedig 23 százalékkal fokozta a beszerzéseit.

A tíz legnagyobb fegyverimportőr közül 2018 és 2022 között három közel-keleti volt. Ebben az időszakban Szaúd-Arábia vette a második legtöbb fegyvert, a globális vásárlások 9,6 százalékát. Katar 2013 és 2022 között 311 százalékkal növelte a beszerzéseit, ezzel a világ harmadik legnagyobb fegyverimportőre lett.

A közel-keleti országok elsősorban az Egyesült Államokból és Európából vásároltak modern fegyvereket.

 

 

fegyverimport Ukrajna fegyvergyártás