India mintegy 200 millió dollár értékben vásárol rakétarendszert Oroszországtól és az Egyesült Államoktól. Az indiai ANI News írta meg, hogy Moszkvától 20 Klub hajóelhárító cirkálórakétát szerezne be a világ legnépesebb országa. Washingtontól a Harpoon hajóelhárító rakétarendszerhez érkezhet felszerelés.

Fotó: AFP

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról írt, hogy a Klub rendszerrel az indiai csatahajókat és tengeralattjárókat is felszerelik. A Harpoon Joint Common Test Set (JCTS) és a kapcsolódó berendezések adásvételéről is jó eséllyel születhet megállapodás. Az amerikai kongresszus korábban már jóváhagyta ezeknek a felszereléseknek az értékesítését. 

A Harpoon körülbelül 80 millió dollárba kerülhet az Indiai Haditengerészetnek.

 

Észvesztő tempóra kapcsolt a fegyverkezési verseny

Rekordszintre emelkedtek a globális katonai kiadások tavaly. Leginkább az európaiak pörgették fel a védelmi iparukat, a kontinensen a hidegháború vége óta nem látott hadifejlesztés zajlik. Ugyanakkor a világ más részein is megindult a fegyverkezés.

India hagyományosan orosz fegyvereket használ a hadseregében, de az elmúlt két évtizedben elkezdte diverzifikálni a felvásárlásait. Az Egyesült Államok mellett Franciaországból is voltak jelentős beszerzései.