Nemzetközi gazdaság

Észvesztő tempóra kapcsolt a fegyverkezési verseny

Rekordszintre emelkedtek a globális katonai kiadások tavaly. Leginkább az európaiak pörgették fel a védelmi iparukat, a kontinensen a hidegháború vége óta nem látott hadifejlesztés zajlik. Ugyanakkor a világ más részein is megindult a fegyverkezés.

Nyolcadik egymást követő évben nőttek a világ katonai kiadásai 2022-ben, a globális összkiadás nominálisan (azaz folyó árakon, inflációs kiigazítás nélkül) 6,5 százalékkal nőtt. Ez reálértéken kisebb értéket tesz ki a meglódult miatt. Az éves növekedés mintegy felét a külföldi segélyeket nem tartalmazó, megnövelt ukrajnai katonai költségvetés adta.

Helsinki, Finland - August 6, 2021: Lockheed Martin F-35 exhibition on the Kaivopuisto Air Show, KAIVARI-21
Nyílt napon szemlélhették az F–35-ösöket a finnek.
Fotó: Shutterstock

A védelmi kiadások reálértéken 3,7 százalékkal nőttek tavaly, és minden idők legmagasabb, 2240 milliárd dolláros szintjére emelkedtek. A három legnagyobb hadiipari büdzsével az Egyesült Államok, Kína és Oroszország rendelkezik, amelyek együttesen a világ összkiadásának 56 százalékát adták

– jelentette hétfőn a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) a 2022-es adatokat.

A katonai kiadások a jelenlegi katonai erőkre és tevékenységekre fordított összes kormányzati kiadást tartalmazzák, beleértve a fizetéseket és a juttatásokat, a működési kiadásokat, a fegyver- és felszerelésvásárlásokat, a katonai építkezéseket, a kutatást és fejlesztést, valamint a központi közigazgatást, a parancsnokságot és a támogatást. Tartalmazza a katonai segélyeket is (az adományozó ország katonai kiadásaiban).

Európa-szerte növelték a katonai ráfordításokat

Az európai katonai kiadások három évtizede a legmeredekebb éves növekedést mutatták válaszul Oroszország agressziójára és tartva a távol-keleti feszültségektől. Az összköltés 13 százalékos emelkedésének nagy részét az oroszok és az ukránok adták. A közép- és nyugat-európai országok összesen 345 milliárd dollárt költöttek, ami reálértéken kifejezve először haladta meg a hidegháború utolsó évének, 1989-nek a szintjét. 

A legnagyobb növekedés Finnországban (plusz 36 százalék), Litvániában (plusz 27 százalék), Svédországban (plusz 12 százalék) és Lengyelországban (plusz 11 százalék) volt. A legtöbbet, 68,5 milliárd dollárt pedig az Egyesült Királyság költötte, ebből a becslések szerint 2,5 milliárd dollár tett ki az Ukrajnának nyújtott pénzügyi katonai támogatás.

Csak az, hogy Finnország F–35-ös vadászrepülőgépeket vásárolt, több mint harmadával növelte a költségeit. Ilyen gépekkel frissíti flottáját Németország is.

A tavaly a harminc NATO-tagország védelmi költségvetése 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 1232 milliárd dollárra. Olaszország, Törökország és Görögország azonban csökkentette költségeit. Törökország esetében 26 százalékos volt a csökkenés.

A közvetlen háborúzó felek: Oroszország és Ukrajna

Oroszország katonai kiadásai, a világtrenddel megegyezően, nyolc éve folyamatosan nőnek. Ezek becslések szerint 2022-ben elérték a 9,2 százalékos emelkedést, amivel az oroszok mintegy 86,4 milliárd dollárt költöttek védelmi célokra. A kiadások elérték a bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékát, amelyek 2021-ben még 3,7 százalékot tettek ki.

Az orosz költségvetési tervek és 2022-es tényleges katonai kiadások közötti különbség arra utal, hogy az ukrajnai invázió sokkal többe került Oroszországnak, mint amennyire számított

– vonta le a következtetést Lucie Béraud-Sudreau, a SIPRI katonai kiadások és fegyvergyártás programjának igazgatója.

A külföldi segélyeket leszámítva 

Ukrajna katonai kiadásai 2022-ben elérték a 44 milliárd dollárt, ami 640 százalékos emelkedést mutat egy év alatt, és a GDP-hez viszonyítva 34 százalékot tett ki

a költségek növekedése és az ukrán gazdaság káreseményei miatt. Az arány 2021-ben még csak 3,2 százalék volt.

Havi 1200 milliárd forintnyi összeget költenek a háborúra az ukránok

Ukrajna háborús kiadásait nem fedezik a bevételek. Az ukrán pénzügyminiszter szerint brutális összegbe kerülne az ország helyreállítása.

A legtöbbet költi az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok továbbra is messze a világ legnagyobb katonai költekezője, olyannyira, hogy a katonai költségvetése nagyobb, mint az utána következő kilenc országé együttvéve. 

OKSBOL, DENMARK - MARCH 30: The M142 HIMARS rocket is seen during Dynamic Front military exercise led by the United States in the Oksbol training area, Denmark, on March 30, 2023.
HIMARS amerikai rakétarendszerből is kapott Ukrajna.
Fotó: Getty Images

Az amerikai kiadások 2022-ben elérték a 877 milliárd dollárt, ami a globális katonai költések 39 százaléka, és háromszorosa a világ második legnagyobb, Kína ráfordításainak.

Az Ukrajnának nyújtott amerikai pénzügyi katonai segély a SIPRI számításai szerint 2022-ben 19,9 milliárd dollárt volt, ami nagyban növelte az Egyesült Államok kiadásait. Bár a hidegháború óta ez volt a legnagyobb összegű katonai támogatás, amelyet bármely ország adott egy másiknak, mégis, a teljes amerikai védelmi kiadások csupán 2,3 százalékát tette ki.

Az ázsiai országok is növelték katonai kiadásaikat

A katonai költségvetések a kelet-ázsiai térségben is megnövekedtek, főképpen a tajvani–kínai feszültség, valamint Észak-Korea és Oroszország fenyegetése miatt. Az ázsiai és óceániai országok összesített katonai kiadásai 575 milliárd dollárra rúgtak, 2021-hez képest 2,7 százalékos, tízéves távon pedig 45 százalékos a növekedés.

(230331) -- QINGDAO, March 31, 2023 (Xinhua) -- The missile destroyer Huainan (down) and the supply ship Hoh Xil (up) of the 42nd fleet of the Chinese People's Liberation Army Navy sail on the sea, on Feb. 3, 2023. A Chinese naval fleet returned to east China's port city of Qingdao in Shandong Province on Thursday after completing its mission of escorting civilian vessels in the Gulf of Aden and in the waters off Somalia.
Kína erőteljesen fejleszti hadi hajóflottáját.
Fotó: Ma Yubin / AFP

Kína 292 milliárdjával továbbra is a világ második legnagyobb katonai költségvetésű állama maradt. Ez 4,2 százalékkal haladta meg a 2021-es és 63 százalékkal a 2013-as szinteket.

Japán is növelte kiadásait , a szigetország 5,9 százalékkal költött többet tavaly. A 46,0 milliárd dolláros kiadás a japán 1,1 százalékát tette ki. Ez a japán katonai kiadások legmagasabb szintje 1960 óta.

India 2021-hez képest 6 százalékkal, 81,4 milliárd dollárra növelte katonai kiadásait, amivel a negyedik legnagyobb költekezőjévé vált a világon. Szaúd-Arábia a becslések szerint 16 százalékkal költött többet, ami a világranglista ötödik helyére volt elég. Katar pdig 27 százalékkal tágította a védelmi büdzséjét.

Európa nyakába szakadhat Ukrajna, ha az USA kiszáll

Ha a republikánusok győznek jövőre a választáson, háttérbe szorulhat az Ukrajnának nyújtott támogatás kérdése. Így a legatyásodott hadiiparú öreg kontinensre hárulna Ukrajna támogatása.

 

 

Finnország Egyesült Államok Európa katonai Ukrajna kiadások Oroszország Szaúd-Arábia fegyverkezés katonai kiadások fegyverkezési verseny
Kapcsolódó cikkek