Magyar gazdaság

Rekordalacsony az álláskeresők száma Magyarországon

Hajszálnyira van a teljes foglalkoztatás a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint. A tárca arról írt, hogy rekordalacsony Magyarországon az álláskeresők száma. Áprilisban 235 429-en szerepeltek a regisztrált munkakeresők nyilvántartásában.

Még soha nem volt olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mint 2023 áprilisában – írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

20230127 Eger 
Füzes FK Kft. Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz projektjének ünnepélyes zárórendezvénye 
A Technológiafejlesztés a Füzes FK Kft.-nél elnevezésű pályázaton 144 millió 200 ezer forint európai uniós támogatást nyert el a cég technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, valamint nyelvi képzésre és tanácsadási szolgáltatásra. 
A projekt keretében a cég egy TRUMPF Fiber Truleser 330 lézervágót, egy TRUMPF TruBend 7050 élhajlítót és egy HERZ pelletstar palletkazánt szerzett be

Fotó:  Huszár Márk  HM   Heves Megyei Hírlap  HMH
20230127 Eger Füzes FK Kft. Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz projektjének ünnepélyes zárórendezvénye A Technológiafejlesztés a Füzes FK Kft.-nél elnevezésű pályázaton 144 millió 200 ezer forint európai uniós támogatást nyert el a cég technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, valamint nyelvi képzésre és tanácsadási szolgáltatásra. A projekt keretében a cég egy TRUMPF Fiber Truleser 330 lézervágót, egy TRUMPF TruBend 7050 élhajlítót és egy HERZ pelletstar palletkazánt szerzett beFotó:  Huszár Márk  HM   Heves Megyei Hírlap  HMH
Fotó: Huszár Márk

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 

áprilisban 235 429-en szerepeltek a regisztrált álláskeresők nyilvántartásában. 

Az eddigi rekordot a 2022 áprilisa jelentette, ahhoz képest 6400 fővel csökkent az adat. Havi szinten 8000 fős csökkenés volt tapasztalható.

Az elemzőket is meglepte a vártnál jobb munkanélküliségi adat

A vártnál kevésbé szenvedi meg a magyar az elmúlt hónapok megpróbáltatásait, továbbra is a munkaerőhiány a legnagyobb gond, aki ugyanis dolgozni akar, pillanatok alatt el tud helyezkedni.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt írja, hogy 2010 óta egymillióval nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Jelenleg a hivatalos KSH-adatok szerint 4,7 millióan dolgoznak az országban, 2010 óta a minisztérium szerint 400 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

A tárca közleménye szerint a kormány a háború miatt nehéz gazdasági helyzetben a családok és a munkahelyek védelmét helyezi előtérbe, és továbbra is a teljes foglalkoztatás elérésére törekszik. 

A legnagyobb veszélyt a magas és a fenyegetése jelenti. 

A minisztérium szerint a kormány intézkedései működnek és a fogyasztóiár-emelkedés mértéke már tetőzött.

A közleményben az is szerepel, hogy a decemberben indított Vállalkozások Munkaerő Támogatása és a Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatási programokra már 18 ezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem, közel 18 milliárd forint értékben, ami elősegítheti a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését. A segítségükkel mintegy 14 ezren sikeresen elhelyezkedtek.

 

munkanélküliség regisztrált álláskereső gazdaságfejlesztési minisztérium
Kapcsolódó cikkek