A második negyedévben a vártnál kevésbé nőtt a kínai bruttó hazai termék (GDP) éves bázison a nemzeti statisztikai hivatal, az NBS hétfői jelentése szerint. 

Az NBS (National Bureau of Statistics) kimutatása szerint a kínai bruttó hazai termék a második negyedévben 6,3 százalékkal nőtt, lendületesebben az első negyedévi 4,5 százaléknál, de elmaradt a 7,3 százalékos elemzői várakozásoktól. A második negyedévi GDP-növekedés mértéke jórészt a tavalyi alacsony bázisnak tulajdonítható, amikor Sanghajban és más nagyvárosokban szigorú járványvédelmi zárlatot vezettek be. 

Business,In,China.,China's,Economy.,Business,Relations,With,Prc.,Collage
Fotó: Shutterstock

Az első fél évben 5,5 százalékkal nőtt a kínai bruttó hazai termék. Kína 5 százalék körüli GDP-növekedési célt tűzött ki az idei évre. Tavaly 3,0 százalékkal nőtt a kínai gazdaság, kevésbé az 5,5 százalékos célnál. Az előző negyedévhez képest a második negyedévben szezonális kiigazítással 0,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, nagyobb mértékben a 0,5 százalékos piaci várakozásoknál, de kisebb mértékben az első negyedévi 2,2 százalékos negyedéves GDP-növekedésnél. 

A második negyedévi már sorban a negyedik egymást követő negyedéves növekedés volt Kínában, de mértékét tekintve némi lendületvesztésről tanúskodik. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a júniusi nulla százalék volt Kínában, ami ugyan jó hírnek tűnik, de az elemzők attól tartanak, hogy a gyenge belső és külső kereslet miatt belassul a kínai gazdaság. A régóta betegeskedő ingatlanszektor is rontja a teljesítményt, és külön problémát okoz a fiatalok munkanélkülisége.
 

Kína gazdasága lassul – de miért baj ez nekünk?

Félő, hogy a japán útra lép a Mennyei Birodalom – elöregedő társadalom, defláció, pangó fenyeget.