A szavazóhelyiségek több mint 90 százalékának szavazatai alapján Laj Csing-te, a kormányon lévő Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje nyeri meg a tajvani választást. Az eddigi alelnök több mint 5 millió szavazatot kapott, ezzel a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg, vagyis a vártnál jobb teljesítményt nyújtott – írta a Taiwannews.com.tw. 

Taiwan's President-elect Lai Ching-te attends a rally outside the headquarters of the Democratic Progressive Party (DPP) in Taipei on January 13, 2024, after winning the presidential election. Taiwan's ruling party candidate Lai Ching-te, branded a threat to peace by China, on January 13 won the island's presidential election, a vote watched closely from Beijing to Washington. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
 Lai Ching-te nyerte a választást
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

A választáson hárman indultak. A kormánypárti jelölt legfőbb riválisa Hou Jü-ih, a Kínával szorosabb kapcsolattartásra törekvő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) jelöltje volt. Rajta kívül még Ko Ven-csö versenyzett a Tajvani Néppárt színeiben.

A két vetélytárs elismerte vereségét.

A tajvani elnökválasztás napján a kínai hadsereg nyolc repülőgépe és hat hajója, továbbá két léggömb tűnt fel a sziget közelében – áll a tajvani védelmi minisztérium szombati közleményében.

A Kínai Népköztársaság a 23,4 millió lakosú Tajvant szakadár tartományának tekinti, 

és nem fogadja el a nyolc éve kormányzó DPP azon állítását, mely szerint „Tajvan valójában már független”.

A Tajvanért vívott háború olyan nagy költséggel járna, hogy még a fennálló helyzettel elégedetleneknek is rengeteg okuk van arra, hogy ne kockáztassák meg a konfliktust. 

Ha Kína inváziót indítana Tajvan ellen és a háború egy évig elhúzódna, akkor utóbbi gazdasága 40 százalékkal zsugorodna, mivel a lakosság és az ipar a partvidéken koncentrálódik, ami a harcok elsődleges terepe lenne egy konfliktusban. Peking a 16,7 százalékos csökkenésével számolhatna a szankciók miatt.