Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden pénteken részt vett az Egyesült Nemzetek Szervezetének éghajlatváltozási csúcstalálkozóján Egyiptomban – számolt be róla a CNN. Az elnök üzenetet küldött az egész világnak, hogy az USA kész visszavenni a vezető szerepét a felmelegedő bolygó elleni küzdelemben.

BIDEN, Joe
Fotó: Alex Brandon / MTI

Az ENSZ COP27 csúcstalálkozón tartott beszédében Biden kijelentette, hogy országa elfogadta az inflációcsökkentési törvényt, amely mintegy 370 milliárd dollárnyi tisztaenergia-ösztönzőt tartalmazott a káros üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítása érdekében.

Barátaim, elszántan jöttem az elnökségbe, hogy olyan átalakuló változásokat hajtsak végre, amelyeket Amerikáért és a világ többi részéért is meg kell tennünk, hogy ebben a kérdésben leküzdjük a több évtizedes ellenállást és a haladás akadályait

– hangzott el az elnök beszédében. Biden azt mondta, hogy vissza akarja állítani az Egyesült Államok globális klímavezető szerepét. 

Óriási lépéseket tettünk ennek eléréséért.

Az elnök arra kérte a világ nemzeteit, hogy az USA-hoz hasonlóan nézzenek szembe ezzel a kihívással. Hozzátette, hogy a károsanyag-kibocsátási görbe letöréséhez minden ország hozzájárulása kell.

Ezen az összejövetelen meg kell újítanunk és növelnünk kell klímaügyi ambícióinkat. Az Egyesült Államok cselekszik. Mindenkinek cselekednie kell. Ez a globális vezetés kötelessége és felelőssége

– fogalmazott Biden.

Biden elnézést kért Donald Trump miatt

Beszédében Joe Biden elnézést kért, amiért az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből Donald Trump vezetése alatt. Azt is kijelentette, hogy 

célja az, hogy bebizonyítsa a klímaszkeptikusoknak, hogy a jó klímapolitika egyenlő a jó gazdaságpolitikával. 

Szerinte az intézkedéseik tartós gazdasági növekedést biztosíthatnak az egész világnak.

Egy százalékkal több szén-dioxid kerül a levegőbe idén, mint tavaly

Meglepetésre Amerikában nőtt a károsanyag-kibocsátás, Kínában viszont csökkent.

Kiemelte, hogy egy új szabályjavaslat előírja a nagy szövetségi vállalkozóknak, hogy dolgozzanak ki szén-dioxid-csökkentési célokat. A kormány más új szabályokat is bejelentett, amelyek célja a rendkívül szennyező, üvegházhatást okozó metángázok további visszaszorítása. A Környezetvédelmi Ügynökség azt tervezi, hogy tovább szigorítja a korábban bejelentett, az olaj- és gázszektorból származó metánszennyezés csökkentését célzó rendeletét. A javaslat szerint a frissített szabály a 2005-ös szinthez képest 87 százalékkal csökkentené az olajból és gázból származó metánkibocsátást.

Biden bejelentette, hogy új partnerségeket köt külföldi országokkal a metán csökkentésére és számos más új nemzetközi éghajlati kezdeményezésre. 

Az Egyesült Államok megduplázza az alkalmazkodáshoz nyújtott finanszírozás többéves ígéretét 100 millió dollárra. 

Emellett új klímapartnerségeket jelent be az afrikai és a csendes-óceáni szigetországokkal.

A nemzet által tett lépések azt jelentik, hogy az Egyesült Államok 2030-ra teljesíti a kibocsátási célokat

– mondta Biden.

A klímaválság az emberi biztonságról, a gazdasági biztonságról, a környezeti biztonságról, a nemzetbiztonságról és a bolygó életéről szól

– tette hozzá.

USA-választás: Biden kész együttműködni a republikánusokkal

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke optimista a félidei választás eredményeivel, miután pártja a vártnál kisebb arányú vereséget szenvedett. Kész a kompromisszumra a másik oldallal, ám vannak olyan témák, amelyekben nem tágít.

Az egyiptomi COP27 csúcson több ország képviselői és újságírók is kifejtették aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy mi lesz abban az esetben, ha Biden és a demokraták elveszítik a kormányrudat 2024-ben. A 2022-es félidős választáson ugyan elmaradt a vörös többség, de így is látszik, hogy a Red Party támogatottsága nő a megélhetési válság miatt.