A repohárrendszert számos kritika érte az elmúlt időszakban. Még a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódott azzal kapcsolatban, hogy a visszaváltható műanyag poharak fogyasztóbarát módon kerülnek-e forgalomba. A repoharak rendkívül fontos elemei lehetnek a környezetvédelemnek, azonban jelenlegi felhasználásukat sokan greenwashingnak tartják.

repohár
A Mastercard pénzvisszaküldési rendszerével sokkal könnyebben visszaválthatók lesznek a repoharak.
Fotó: LocalTime PR

Az eredeti elképzelés szerint a repoharak, vagyis a többször használható és visszaváltható műanyag poharak a fesztiválokon cserélték volna le az eldobható műanyag poharakat. Ezzel rengeteg hulladékot lehetett megspórolni a rendezvényeken, a vendégek pedig a fesztiválok végeztével pénzért visszaválthatták a korábban megvett poharaikat. A repoharakat később a vendéglátóhelyek is elkezdték átvenni, azonban a legtöbb helyen nem a pohár árát, hanem egy zsetont adtak távozáskor, amiért a következő látogatáskor egy új poharat adott a vendéglátó.

Teljesen átalakulhat a repohárrendszer Magyarországon

Egy felmérés szerint a magyar fogyasztók azért nem szeretik a repoharakat, mivel átláthatatlannak tartják a különböző visszaváltási rendszereket. Az egyes szórakozóhelyek egymástól eltérő megoldást alkalmaznak a visszaváltható poharak kezelésére, ez pedig feszültséget szül. A BKIK elvégzett egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a magyarok a pénzüket akarják visszakapni a repoharak után, és nem tokeneket. Felmerült a repohárautomaták ötlete is.

Ez utóbbi rendszer váltott ki sok vitát, mivel a zsetonokat nem fogadták el általánosságban, így az adott zsetont csak ott lehetett újra repohárra váltani, ahol a vendég eredetileg kapta. A zseton hiányában viszont a vendégeknek újra és újra ki kellett fizetniük a repoharak árát, ami kérdésessé teszi a megoldást. A valaki tíz vendéglátóhelyen is megfordult adott idő alatt, ahol repohárba csapolták az italt, akkor a végén több ezer forintot költhetett el műanyag poharakra.

Erre a kihívásra kínál most megoldást a Mastercard. A Mastercard City Takeover daytima rendezvényen augusztus 10–13. között mutatja be a cég az új fejlesztést, amelyet először a fesztiválokon terveznek bevezetni. 

A rendszer a Mastercard pénzküldési fejlesztését használja arra, hogy a vendéglátók egyetlen érintéssel visszaküldhessék a repohár árát a vendég kártyájára.

Hogyan működik a repohár visszaváltása?

A pohárvisszaváltás a megoldás segítségével rendkívül egyszerű lehet. Semmi mást nem kell tennie a látogatónak, mint 

a visszaváltani kívánt repoharat odavinnie a visszaváltó ponthoz, ahol a pohár ára direktben, egy érintéssel a bankkártyájára töltődik fel. 

Természetesen a megoldás minden márkájú érintésmentes bankkártyára és eszközre vonatkozik, így nem csak gyorsabbá, de környezetbarátabbá is válik a visszaváltás menete. A rendezvényeken kizárólag a bankkártyákra vagy okostelefonokra adják vissza a poharak összegét, készpénzre való visszaváltás nem lesz lehetséges.