A globális felmelegedés mindössze hét éven belül átlépheti a döntő 1,5 fokos küszöböt – derül ki a Global Carbon Project által közzétett éves jelentésből. Tavaly a szén-dioxid-kibocsátás jelentős növekedése volt tapasztalható Kínában és Indiában, amelyek ma a világ legnagyobb és harmadik legnagyobb kibocsátói.

Industrial,Chimneys,With,Heavy,Smoke,Causing,Air,Pollution,On,The
Fotó: Kapichka

A jelentés szerint 50 százalék a valószínűsége annak, hogy 2030-ra a világ túllépi a párizsi megállapodásban említett 1,5 fokos globális felmelegedési határt.

A világ országai az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban, az ENSZ klímakonferenciáján (COP28) gyűltek össze. Egy új jelentés készítői felszólítják a csúcstalálkozón részt vevő országokat, hogy már most lépjenek fel a szén, olaj és gáz okozta szennyezés ellen. Ám a nagy fogadkozások ellenére a Világbank és társai visszafogott nyilatkozattal készültek a dubaji COP28 globális klímavédelmi konferenciára, amelyben a fosszilisenergia-projektek finanszírozásának leállításáról szó sem esik.

Az idő egyre fogy, ezért hogy megőrizzük a lehetőségét annak, hogy 1,5 fok alatt vagy ahhoz nagyon közel maradjon a felmelegedés mértéke, azonnal cselekednünk kell – mondta a jelentés vezető szerzője, Pierre Friedlingstein, az Exeteri Egyetem Globális Rendszerintézetének munkatársa a témában kiadott közlemény szerint.

Corinne Le Quéré, a Kelet-angliai Egyetem Környezettudományi Karának kutatóprofesszora rávilágított: a legfrissebb szén-dioxid-kibocsátási adatok azt mutatják, hogy a jelenlegi erőfeszítések nem elég mélyrehatók vagy elterjedtek ahhoz, hogy a globális kibocsátást elmozdítsák a nettó nulla felé, de vannak kedvező megmozdulások, ami azt mutatja, hogy az éghajlat-politika hatékony lehet.

A jelentés szerint a regionális trendek jócskán eltérnek egymástól. Az előrejelzések szerint a kibocsátás 2023-ban Indiában 8,2 százalékkal, Kínában pedig 4 százalékkal nő. Ezzel szemben az EU-ban 7,4, az USA-ban 3, a világ többi részén pedig 0,4 százalékkal fog csökkenni. A szén (1,1 százalék), az olaj (1,5 százalék) és a gáz (0,5 százalék) globális kibocsátása az előrejelzések szerint növekedni fog. A légköri szén-dioxid-szint az előrejelzések szerint 2023-ban átlagosan 419,3 ppm (parts per million – az egész milliomod része) lesz, ami 51 százalékkal meghaladja az iparosodás előtti szintet.

Magyarországnak igaza lett: a nagyhatalmak döntöttek – az amerikaiaktól a svédekig már mindenki atomenergiát akar

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, ami miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.