Agrár

Letörik az árakat az ukrán gabonaszállítmányok, de ennek most nem igazán kell örülni

A feszültség csak nő, ahogy a piaci zavar is a szomszédból beáramló olcsó gabona miatt.

Azonnali intézkedésekre lenne szükség az Európai Unióban a beáramló olcsó ukrán gabona miatt. Egyre nagyobb piaci zavart és feszültséget okoz ugyanis a beáramlás, emiatt nemrég az Európai Bizottsághoz fordult többek között Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária is. 

Ukrainian Farmers Harvest New Wheat Crops Whilst War Blocks Exports MYRONIVKA, UKRAINE - JULY 29: A combine harvester of TVK Seed agricultural company harvests wheat on July 29, 2022 not far from Myronivka, Ukraine. Commodity exports from Ukraine, one of the world's largest producers of wheat, corn and vegetable-oil, have been stalled since the Russian invasion on February 24 affected important port infrastructures. (Photo by Alexey Furman/Getty Images)
Fotó: Alexey Furman

A növekedés.hu portál ugyanakkor megjegyzi: érdemi döntés nem született az ügyben, hiába helyeztek kilátásba egy kompenzációs pénzügyi alapot. Márpedig valamilyen határozatra szükség lenne, hiszen a helyzet egyre nagyobb gondot jelent a régiós országoknak. Az ukrán búzához és gabonához ugyanis az utóbbi időszaknak tonnánként átlagosan 70 euróval olcsóbban lehet hozzájutni, ami letöri a magyar árakat is. 

Az agrártárcához tartozó Agrárközgazdasági Intézet kimutatásai szerint 

a tonnánkénti búza- és kukoricaárak rövid idő alatt 135-140 ezerről 100-105 ezer forintra estek, ami körülbelül 30 százalékos csökkenés.

A fő probléma, hogy az ukrán gabona nem a szükséges helyre, azaz Észak-Afrikába kerül, hanem jelentős mennyiség a hazai tárolókban köt ki. A lap értesülései szerint az agrártárca a behozatal megfékezése érdekemben több korlátozó lépést is mérlegelt, végül a napokban szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés bevezetése mellett döntött.

Ez azt jelenti, hogy a hazai piacra érkező ukrán gabonaszállítmányokat növényegészségügyi és egyéb minőségi szempontok alapján megvizsgálják, a kifogásolható tételeket pedig a forgalomból kizárják. Ez azért lehet hasznos, mert sok ukrán termelő olyan növényvédő szereket is használ, amelyek az EU-ban nem engedélyezettek. Így ezeket könnyen ki lehetne zárni. 

 

orosz-ukrán háború kukorica ukrán gabonaexport búza
Kapcsolódó cikkek