Agrár

Bizakodók a halastókezelők: lesz elég hazai hal, csak meg kell fizetni

Idén csak a forró napok okoztak gondot. A felvásárlási árak szeptember vége felé kezdenek kialakulni.

A tavalyi évhez képest jobb helyzetben vannak a Tolna vármegyei halastavak gazdái, hiszen az év elejétől egészen a nyár közepéig, időről időre jutott csapadék is a tavakba. A Bonyhád melletti Széptölgyesen két halastava is van a Pannónia Mezőgazdasági Zrt.-nek, a 10-20 hektáros nagy tavakban idén közepes halmennyiségre számítanak – mondta a Teolnak Fördős József ágazatvezető.

20230710 Bárdudvarnok

Horgásztábor 

Fotó: Lang Róbert lr 
Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Mediaworks

A víz mennyiségével tehát idén nem volt gondunk. A nyáron két nagyobb hőhullám volt, az egyik júliusban, a másik az elmúlt tíz napban. Pár napig annyira felmelegedett a tó hőmérséklete – közel 30 fokosra –, hogy a halak csak pipáltak a vízben. Ilyenkor kevesebb az oxigén a vízben, és a halak táplálkozása is visszaesik. Az is szerencse, hogy a takarmány ára is mérséklődött, így összességében átlagos halmennyiségre számítunk

– mondta. Tolna vármegyében sok kisebb-nagyobb halastó van, például Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát, Attala és Őcsény környékén. Az itt élő gazdálkodók is hasonlóan vélekedtek, mint a bonyhádiak.

Jelenleg az üzletekben viszonylag magas ára van a halnak, a legolcsóbb helyen 2000 forintot kérnek kilójáért, de inkább jellemző a 2400-2600 forintos ár.

A halastavakban jellemzően október közepétől november közepéig kezdik meg a lehalászást. A felvásárlási árak szeptember vége felé kezdenek kialakulni – írták. 

Továbbra is nagyon kevés halat eszünk, messze a világátlag fele alatt

A horgászoknak viszont a halastavakból is jóval több hal jutott.

Borítókép forrása: Mártonfai Dénes / Mediaworks

 

halastó Bonyhád Tolna megye
Kapcsolódó cikkek