Agrár

Elképedtek Békésben a betakarítók azon, hogy mennyit kapnak a napraforgóért

Jól halad a napraforgó és a kukorica betakarítása Békés vármegyében, a termésátlagok is magasak – írta meg a Baol. Ennek ellenére a gazdák sopánkodnak, mivel a felvásárlási árak alacsony szinten ragadtak.

Nemsokára befejezik a napraforgó betakarítását Békésben, a learatott terület 98 százalék körül alakul. A Békés vármegyei betakarítási bizottság szerint a termésmennyiség vármegyei átlagban hektáronként 2,8 tonna.

20230913 Békéscsaba Napraforgó aratás Békéscsaba határában.Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei HírlapKépen: John Deere 2056 kombájn 20230913 Békéscsaba 

Napraforgó aratás Békéscsaba határában.

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Képen: John Deere 2056 kombájn
Fotó: Bencsik Ádám

A Békés Vármegyei Hírportál azt is megírta, hogy a kukorica betakarítása is zajlik. A termésátlag ebben az esetben magasabb, mint a korábbi években, hektáronként 5-7 tonnáról érkeztek adatok. Arra lehet számítani, hogy kukoricából bőségesen el lesz látva a vármegye, azonban a burgonyával már nem állnak ilyen jól – erről a bizottság elnöke, Bozó József beszélt. A krumplit két járásban kezdték el eddig betakarítani, ezeken a helyeken már 75 százalékon áll az aratás. A termésátlag egy hektáron 27 tonna.

Az őszi káposztarepce vetése nemsokára befejeződik, miközben a legtöbb őszi növénykultúra vetése még nem kezdődött el.

A napraforgó esetében 108-120 ezer forint a tonnánként felvásárlási ár, a kukorica esetében pedig 50-55 ezer forint 

– tájékoztatott a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára, Barabás Béla.

Ukrán gabona: vagonhiányt okozhat az uniós tranzittámogatás

Az alacsony magyarországi árak miatt nem sokat változtat a helyzeten az ukrán gabona szeptember 15. utáni kitiltása, az esetleges uniós tranzittámogatás viszont megbolydíthatja a piacot – akár úgy is, hogy a hazai termény elől foglalja le a vagonokat.

 

 

napraforgó Békés vármegye kukorica mezőgazdaság betakarítás
Kapcsolódó cikkek