BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatmilliárdos takarmányüzem épült Dabason

Kétéves tervezés és ugyanennyi ideig tartó kivitelezés után adták át Dabason a Vitafort Zrt. új takarmánygyártó üzemét, amely Közép-Európában a legmodernebb, és a cég exportpiaci terjeszkedését is szolgálja.

A jövő elérkezett a mába, részesei lehetünk annak a technológiai megújulásnak, amely a magyar élelmiszer-gazdaságot versenyképessé tudja tenni

– fogalmazott Nagy István agrárminiszter, arra is reagálva, hogy a Vitafort „Helló jövő!” szlogennel hirdette meg új gyárának avatóját. Mint mondta, hogy az utóbbi időben számos kihívás érte a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, ezért pedig sok panasz is hallatszik, amit a miniszter a jelenlegi időszakban újjászülető ágazat „szülési fájdalmának” nevezett. A változtatás kényszerét mindenki érzi, hiszen ha versenyképesek akarunk lenni, a megújulást nem kerülheti el senki, még a legkisebb termelők sem. 

Vitafort
A szarvasmarhák takarmányozásában piacvezető a Vitafort.
Fotó: Vitafort

A miniszter köszönetet mondott a Vitafortnak azért a bátorságért, hogy kedvezőtlen gazdasági környezetben is vállalta a beruházás terheit – amelyhez egyébként a költségvetés is hozzájárult. Mint kiemelte, a Vitafort a térség egyik meghatározó takarmányozási vállalata, amely több évtizede a magyar takarmánypiac élvonalában tevékenykedik, és megbízható beszállítója a magyar haszonállat-előállító cégeknek, termékeivel pedig a magyar állattenyésztés igényeinek negyedét szolgálja ki.

Kevesebb takarmányt állítottak elő itthon, és drágábban adták

Ebben nyilván közrejátszott a legalább harmincszázalékos drágulás is.

„Az idei termés bőven fedezi a hazai igényeket, sőt, exportra is jut legalább annyi, mint amit itthon felhasználunk” – mondta a miniszter. Eközben a takarmánygyártás két malomkő közt őrlődik, mert a növénytermesztők minél magasabb áron akarják eladni terményüket, míg az állattenyésztők minél olcsóbban akarnak takarmányt vásárolni. Nagy István szerint ez a fejlesztésekkel oldható fel, ami a termékpálya minden elemében csökkenti az önköltséget. 

A kormány kiemelt stratégiai jelentőségű ágazatként kezeli a takarmánygyártást, amit jelez, hogy 

  • továbbra is az EU által engedélyezett maximális kerettel érhetők el a fehérjenövények termeléshez kötött támogatásai, 
  • a Vidékfejlesztési program keretében 2021 őszén meghirdetett, a takarmány-előállítás fejlesztését célzó pályázaton 96 kérelem részesült 50 milliárd forint támogatásban, és
  • az új KAP keretében is lesz a takarmányfeldolgozás fejlesztését szolgáló beruházási pályázat

– sorolta Nagy István.

A 44 éves Vitafort Zrt.-nek ez a legnagyobb mértékű beruházása, amely minden – eddig több más gyártóegységben készült – terméküket gyártani fogja. 

Az pedig külön büszkeség, hogy felépítésében magyar kivitelezők vettek részt, és ők hozták létre Közép-Európa legmodernebb takarmánygyártó egységét

– mondta beszédében Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Ezzel a hatmilliárd forintos a beruházással a Vitafort növeli kapacitását is – a jelenlegi egymillió tonna kész keveréktakarmány-egyenértékről 1,5-1,7 millió tonnára, de a vezérigazgató szerint még fontosabb, hogy nagyobb hozzáadott értéket állítanak elő. A cél az egyre növekvő exportigények kielégítése. Jelenleg 21 országba szállítják termékeiket, köztük 8 uniós tagállamba. A vezérigazgató szerint az új üzem nemcsak a saját, hanem a velük dolgozó partnereik hatékonyságát is növeli. 

Kulik Zoltán az üzem paramétereiről elmondta még, hogy 

közel 40 méter magas, 6700 négyzetméter beépített technológiával rendelkezik, amelyet kilenc szinten helyeztek el. A két technológiai gyártóvonalon takarmánykeverékeket és koncentrátumokat, valamint premixeket állítanak elő, 144 alapanyagtartály, három keverőgép és három granulálóvonal ötperces ciklusidővel, két grammos bemérési pontossággal, 60-80-féle végterméket képes előállítani, akár 500 tonna napi mennyiségben. 

A Vitafort 200 dolgozónak ad munkát, akiknek a képzése megkezdődött, és a próbaüzem után, év végén, jövő év elején indul a termelés. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.