Agrár

Egy régi kolonc: nem szabadulunk az osztatlan közös földektől

Több tulajdonostárs esetében a saját tulajdonrész eladása vagy bérbeadása nem mindig könnyű feladat. Hazánkban 3,5 millió tulajdonost érint ez a probléma.

Tolna vármegyében több ezer embert és húszezer hektárnyi földterületet érint az osztatlan föld, míg országosan három és fél millió tulajdonost és nagyjából 2,5 millió hektárt. A földrészleteken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényi szabályozás ugyan 2021 elején hatályba lépett, de a probléma megoldásáról továbbra sem beszélhetünk – írta meg a Teol.hu vármegyei hírportál.

Fotó: Török János/Délmagyarország (illusztráció)

Habár már 2021 elején hatályba lépett a földrészleteken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényi szabályozás, a probléma azóta sem oldódott meg. A kormányzat csak az idén három alkalommal finomította a vonatkozó szabályozást, mivel az annyira összetett, hogy a Nemzeti Agrárkamara egy csaknem 50 oldalas tájékoztatót adott közre ennek kapcsán.

A földkiadás, kárpótlás vagy öröklés útján keletkező osztatlan közös tulajdon felszámolása már három évtizede anyagi és hivatali erőforrásokat emészt fel, de még így is milliós nagyságrendben lehet beszélni róla a NAK szerint.

1 millió 60 ezer földrészlet van osztatlan közös tulajdonban, közel 2,5 millió hektár méretben, összesen 3,5 millió tulajdonost érintve.

Ez a probléma a Teol cikke szerint csak Tolna vármegyében több ezer embert, és mintegy húszezer hektárnyi földterületet érint.

Normás esetben egy ingatlanon egy időben nem csupán egy személy, hanem több is tulajdonjogot szerezhet, aminek nyomán megkülönböztetünk kizárólagos, osztott és közös tulajdoni formákat. A legegyszerűbb eset a kizárólagos tulajdon, amikor a dolognak mindössze egyetlen személy a tulajdonosa. Osztott tulajdonról akkor beszélhetünk, ha a föld (telek) és az épület tulajdonjoga válik el egymástól. Közös tulajdon esetén a tulajdonjog egy időben ugyanazon a dolgon, meghatározott eszmei hányadrészek szerint több személyt illet meg.

Éppen emiatt, amennyiben az egyik tulajdonostárs saját tulajdoni hányadát el akarja adni, vagy bérbe kívánja adni, akkor akár többféle nehézségbe is ütközhet.

Halad az osztatlan közös földtulajdon felszámolása

Az agrártárca számára továbbra is fontos célkitűzés az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása, amivel a magyar birtokpolitika több mint harmincéves adósságát kívánja orvosolni. Ezzel tovább erősödhet a tulajdonosi szemlélet, általa a föld minősége, termőképessége is javíthatóvá válik, aminek révén a magyar mezőgazdaság is versenyképesebb lehet.

 

 

földtulajdon Tolna vármegye tulajdonjog szabályozás
Kapcsolódó cikkek