Agrár

Ellepte a víz a földeket is

A szokatlan időjárás országszerte gondokat okoz, nem csak a rakparton.

Országszerte nagy területeken, főként az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken, amit az enyhe időben nehezen bír a vetés – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai előrejelzésében.

Nagy területen hullott csapadék, több helyen hó a múlt hét végén, a legtöbb a Dunántúl északi felén esett, akár 40-70 milliméter is két nap alatt, és 20 centiméteres hó is összegyűlt.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert, a 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkét adat országszerte jóval több a sokéves átlagnál. A talajok felső egyméteres rétege az ország döntő részén telített állapotban van.

Mindezt vasárnap erős felmelegedés követte, ami akár 10-15 fokig is feltornászta a hőmérő higanyszálát, és éjszakánként is csak gyenge fagyok voltak. Nem meglepő tehát, hogy az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken. Hozzátették, hogy az őszi vetések a tartós vízborítást 4-5 Celsius-fok alatt még bírják, de az elmúlt napokhoz hasonló enyhe időt legfeljebb csak három hétig, márpedig 

az Alföldön helyenként már több mint egy hónapja áll a víz.

A prognózis szerint továbbra is marad az enyhe idő, éjszakánként csak gyenge fagyok lehetnek, napközben 10 fok körüli maximumok várhatók, csak a tartósan ködös részeken lesz hűvösebb. Vasárnaptól ismét több hullámban érkezik eső, de csak kisebb mennyiségben.

 

Kisalföld alföld víz
Kapcsolódó cikkek