Közélet

Lezárják a Duna-part egy részét Esztergomban az árhullám miatt

Egy kisebb árhullám közelít a Dunán Esztergom felé – közölte Hernádi Ádám polgármester, aki szombaton este megbeszélést hívott össze az érintett szakemberekkel.

A dunai árhullám csúcsa a karácsony utáni napokban várható – írta Facebook-üzenetében Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere. A tetőzés december 27-re eshet, másodfokot megközelítő vízmagassággal, ami azt jelenti, hogy a Prímás-szigeten védekezési munkálatokat kell végezni, és a Nagy Duna sétányt valószínűleg le kell majd zárni. A kemma.hu beszámolója szerint a polgármester úgy véli: ez a mostani, közelgő árvízi helyzet is megmutatja, hogy szükséges az esztergomi árvízvédelmi gát megépítésének mielőbbi megkezdése. Hernádi Ádám hozzátette: a gát építése 2024 januárjában várható.

Homokzsákok Esztergomban a 2013-as nagy árvíz idején.
Fotó: Szekeres Panna

A közelgő dunai árhullámról tegnap azt közölték, hogy az előrejelzések szerint 

a Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, amely szükségessé teszi a budapesti alsó rakpartok lezárását. 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján ugyancsak december 23-án jelent meg egy hír, melyben többek között leírják, hogy a csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy indulnak meg.

Fehér karácsony helyett villámárvíz, a Duna is áradhat

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a főpolgármester, így mától tilos parkolni az alsó rakpartokon.

Ez azzal magyarázható, hogy a hétvégén is folytatódik a változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás, több hullámban számíthatunk további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn pedig 25-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra. Mától felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, a fagypont helye vasárnaptól szerdáig jelentősen, 3000 méter körüli magasságba emelkedhet, ami a hóban tárolt vízkészlet további gyors olvadását, lefolyását valószínűsíti.

 

Hernádi Ádám árhullám Esztergom árvíz
Kapcsolódó cikkek