Elfogadta a kormány az augusztus elején megjelent tervezetet: ahogyan a Világgazdaság megírta, jócskán megnőnek szeptember elsejétől a közlekedési közigazgatási bírságok összegei. 

20230421 Juta

A hétvégén, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Roadpol kezdeményezéséhez csatlakozott Somogy megye is, a Speedmaraton akció keretében a vármegye összes traffipaxát bevetették, hogy a gyorshajtókat lefüleljék.

Fotó: Lang Róbert lr 
Somogyi Hírlap 20230421 JutaA hétvégén, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Roadpol kezdeményezéséhez csatlakozott Somogy megye is, a Speedmaraton akció keretében a vármegye összes traffipaxát bevetették, hogy a gyorshajtókat lefüleljék.Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap
A rendőrök tolla szeptember elsejétől vastagabban fog majd a gyorshajtásoknál.
Fotó: Lang Róbert / Mediaworks

Akkor még csak tervezet volt, most viszont a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a rendeletmódosítás, így hivatalossá vált, hogy szeptembertől ezek az összegek szerepelnek majd a büntetési tételek mellett. 

 

Ez azt jelenti, hogy a gyorshajtások sebességsávonkénti büntetései 30 százalékkal nőnek, azaz a legenyhébb szabálysértés 

30 ezer forintról 39 ezer forintra nő, míg a legsúlyosabb 300 ezer forintról 390 ezer forintra. 

A hírt Rétvári Bence államtitkár is megosztotta közösségi oldalán, mint írta: „Lecsapnak a száguldozókra.” 

A rendelet szerint nemcsak a gyorshajtás, hanem más szabálytalanságokért járó díjak is emelkednek, az autópálya leállósávjában történő vezetésért kiszabható büntetés immár 130 ezer forint. 

A módosításokra többek között azért volt szükség a korábbi indoklás szerint, hogy a jogsértő cselekményekkel szembeni további hatékony fellépést biztosítsák, és megőrizzék azok preventív, visszatartó erejét. Ebbe még nem tartoznak bele azok a várható KRESZ-módosítások, amelyeket nemrég Lázár János építési és közlekedési miniszter jelentett be az Árpád hídi tragikus baleset után. Hogy ez pontosan mit takar majd, azt továbbra sem tudni, a szabályváltozások megalkotása még folyamatban van. Mindenesetre az már felmerült, hogy a tárca javaslatára a kormány esetleg a zéró toleranciához is hozzányúlhat majd. Egyelőre viszont még ebben sem született döntés.