Cégvilág

"A félelemből kovácsol tőkét az ipar" – viták az új méhrák teszt körül

A Yale Egyetem nemrég fejlesztett ki egy vértesztet, amely állítólag korai stádiumban diagnosztizálja a méhrákot. Az amerikai közvélemény ujjong, miközben a szakmai szervezetek komoly kétségeiket fejezik ki a hatékonyságot illetően.

Az OvaSure nevű tesztet júniustól forgalmazza a LabCorp, az egyik legnagyobb amerikai klinikai laborvállalat. A módszer az ígéretek szerint a lehető legkorábbi stádiumban képes diagnosztizálni a méhrákot. A hír hallatán az érintett nők és az orvostársadalom egy része új reményeket táplált, a méhrák esetében ugyanis kulcsfontosságú a korai észlelés. A még kizárólag a méhre korlátozódó betegség kezelését követően a nők 90 százaléka még legalább öt évet él, míg az áttétek felfedezése és gyógyítása után ez az arány csak 30 százalék – írja a The New York Times.

Az öröm azonban nem teljes, az élelmiszer– és gyógyszeripari hatóság (F.D.A.) és a Nőgyógyász-Onkológusok Szövetsége ugyanis már a bevezetést követően komoly kétségeinek adott hangot a teszt hatékonyságát illetően. "A félelemből kovácsol tőkét az ipar" – jelentette ki a Duke Egyetem nőgyógyász-onkológusa. Hozzátette: nagyszerű lenne egy, a méhrákot kimutató tesztet alkalmazni, de az OvaSure fejlesztése még korai stádiumban van.

A teszt a F.D.A. szemében is szálka: egyrészt a hatóság nem rendelkezik protokollal olyan egészségügyi tesztek tekintetében, amelyeket kizárólag egy laboratórium végez el, ezért át sem mehet az engedélyezései eljáráson. Emellett az F.D.A. augusztus elején kelt közleményében kejelenti: a LabCorp egy nagy kockázatú, és vizsgálati eredményekkel nem megfelelően alátámasztott eljárást kínál, amely káros lehet a közegészségügyre nézve.

A LabCorp válaszában nyitottnak mondta magát az adatok ellenőrzésére, ugyanakkor kijelentette: az OvaSure továbbra is forgalomban marad. A labor orvos-vezetője szerint a hatékonyságot alátámasztó adatok rendelkezésükre állnak, a bevezetést követően pedig további információt gyűjtenek be az év végéig.

Az orvostársadalom megosztott az ügyben, az viszont biztos, hogy sokan lelkesednek a 220-240 dollárba kerülő ellenőrzésért. Az OvaSure különböző, a rák meglétét jelző proteinek szintjét méri a vérben, ezek azonban nem feltétlenül adnak pontos képet a valós helyzetről. A Duke Egyetem szakértője szerint a legveszélyesebb méhrák fajtát a teszt nem képes biztosan kimutatni, ráadásul a teszt hamis pozitívként diagnózisokat adhat ki, fölösleges műtéteknek téve ki ezzel a pácienseket.

Mivel háromezer nő közül egynek van méhrákja, még az egy százalékos hibahatár mellett is harminc nő fölöslegesen feküdne kés alá, ha kizárólag az OvaSure eredményeire hagyatkoznának. A forgalmazó cég ismételt tesztekkel és a magas kockázati csoportok kiválasztásával javítana a találati arányon.

páciens méhrák teszt diagnózis
Kapcsolódó cikkek