Cégvilág

Gyűlik a szelektív szemét

Egyre környezettudatosabbak vagyunk: visszavisszük a lemerült elemeket, amit lehet, csomagolás nélkül vásárolunk meg, egyre többen nem kidobjuk, hanem leadjuk az elhasználódott elektronikai eszközöket, és szelektíven gyűjtjük a csomagolási hulladékokat is – derült ki az Öko-Pannon Kht. legfrissebb kutatásából.

E szerint a mindennapok során minden második ember gyűjti anyaga szerint szelektálva a hulladékot, ők leginkább műanyag- (81 százalék), papír- (74 százalék) és üveg- (58 százalék) hulladékot válogatnak szét. Hatalmas előrelépésről számolt be e tekintetben lapunknak az alapításának ötödik évfordulóját a közelmúltban ünneplő Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) is, amely a tejes- és gyümölcsleves dobozok szelektív gyűjtésével és hasznosításával foglalkozik.

Az elmúlt öt évben a 2004-es kezdeti 200 tonnáról 2,5 százalékkal, 2008-ra 12 százalékra nőtt a begyűjtött és hasznosított italos kartondobozok aránya, amely így ma már megközelíti az 1350 tonnát évente – tudtuk meg a társaságtól.

Ez a növekedés elsősorban az IKSZ által végzett lakossági felvilágosító kampányoknak, valamint hulladékgyűjtési akcióknak köszönhető – állítják, hiszen mindezek révén azon lakosok száma, akiknek lehetősége van az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére, a kezdeti 100 ezerről napjainkra 4-5 millió főre emelkedett.

Az IKSZ begyűjtő és hasznosító partneri hálózata ma már közel 600 település lakossága számára biztosít lehetőséget e korszerű csomagolóanyag elkülönített gyűjtésére, és középtávú stratégiájában célként tűzte ki, hogy Magyarország főbb nagyvárosai után a kis- és közepes méretű településeken lehetőséget biztosít az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

környezetvédelem hulladékgyűjtés szelektív hulladék
Kapcsolódó cikkek