Cégvilág

Két erőművet vesz a Dalkia

A Dalkia megállapodott az E.On debreceni és nyíregyházi erőművének megvásárlásáról. Meg fogja vizsgálni, hogy a létesítményeket – amelyeket elsősorban a hőtermelésben remél gazdaságosan üzemeltetni – nem célszerű-e átállítani biomassza-tüzelésre

A Dalkia Energia Zrt. veszi meg az E.On Zrt. debreceni és nyíregyházi erőművét, a vételárat nem hozták nyilvánosságra. A két létesítmény a tervek szerint legkésőbb 2015 végéig kerül a tulajdonába, a szükséges szakhatósági engedélyek és jóváhagyások (MEKH, GVH) megszerzése után. A megállapodás nem vonatkozik az erőművek területén lévő gázmotoros egységekre. Az erről kiadott közlemény szerint az ügylettel 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt áramtermelő kapacitással erősödik a Dalkia csoport, amely ma 67 ezer hazai lakossági fogyasztót és több ezer közületet lát el távhővel. E szám az akvizíció révén 110 ezer lakossági és több tízezer közületi felhasználóra emelkedik.

A két erőmű eladását Ilyés Péter, az E.On Hungária igazgatósági tagja azzal magyarázta, hogy a csoport a piaci változásokkal összhangban új üzleti modellt és stratégiát dolgozott ki. A hangsúly az országos hálózat további fejlesztésére, minőségi és biztonságos üzemeltetésére, innovatív energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére, illetve az áramot és gázt vásárló kis és nagyvállalati ügyfélkörének ellátására kerül. Ezzel összhangban döntött a hőtermelő üzletág eladásáról is.

Az ügy érdekessége, hogy a két érintett létesítményt az E.On tavaly gazdaságossági megfontolásból leállította. A debreceni 2016 június 30-ig kapott üzemszüneti engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, a nyíregyházinak viszont nem volt szüksége a hivatal engedélyére, mert – mint 50 megawatt alatti létesítménynek – csak bejelentési kötelezettsége volt.

Ezen előzmények ellenére Péterffy Attila, a Dalkia Energia erőmű üzletágának vezetője arra számít, hogy az egységek gazdaságosan és versenyképesen üzemeltethetőek, elsősorban a hőtermelésben. Ezért cége hosszabb távon vizsgálja, hogy a Pécsett tavaly bevezetett biomassza tüzelés nem válhat-e be Debrecenben és Nyíregyházán is. Csak akkor lehet érdemes váltani, ha azt a térség tüzelőanyag-bázisa lehetővé teszi, továbbá az üzemeltetési tapasztalatok és a fogyasztói igények is indokolják. A Dalkia a versenyképes hőszolgáltatással minél több új ügyfelet szeretne szerezni az erőművek számára.

A társaság önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. A társaság tavaly stratégiai megállapodást kötött a magyar kormánnyal.

Magyarországon 95 településen összesen közel 650 ezer a távhővel ellátott lakások száma. A távhőszolgáltatók által értékesített hőenergia kb. 80 százalékát a lakosság (fűtésre és használatimelegvíz-fogyasztásra) használja fel a MEKH adatai szerint.

Virtuális erőműnyi gázmotor a háttérben

A Dalkia Energia éves hőtermelése meghaladja a 4400 terajoule-t, és áramtermelése pedig több mint 500 gigawattóra. Ezen felül egy 42 gázmotorból álló, együtt 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert is üzemeltet. Tavalyi árbevétele 13,4 milliárd forintot tett ki, amelynek a meghatározó része hőszolgáltatásból, kisebb része árameladásból, illetve egy további hányada egyéb szolgáltatásokból (karbantartás, javítás) tevődött össze. Az üzemi eredménye mínuszban volt, de kevésbé, mint egy évvel korábban. Közel négymilliárd forintos adózott eredményének az egészét kivette osztalékként a tulajdonos.


Dalkia távhő erőmű
Kapcsolódó cikkek