Cégvilág

Jön a tartós influenza elleni oltás

Pár éven belül nem lesz szükség az influenza elleni védőoltás évenkénti ismétlésére. Már kettes fázisban jár az új oltóanyag tesztelése, ami azt jelenti, hogy kis létszámú betegcsoporton vizsgálják, hogy a vakcina valóban alkalmas-e gyógyításra.

Az influenzavírusnak egy új törzs által okozott kórképe rendkívül aggasztja a kutatókat, mert ez egy új világjárványt is okozhat – mondta Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosa a Világgazdaságnak. Az új, de még fejlesztés alatt álló oltóanyag viszont az összes influenzavírus ellen védettséget ad, így nem kell évente megismételni az oltást. A vakcinából körülbelül öt éven belül lehet oltóanyag – tette hozzá a főorvos. Az új vakcina 5-6 évig nyújtana védettséget.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: Móricz-Sabján Simon Kép: Móricz-Sabján Simon[/caption]

Januárban hazánkban 14 064 ember hunyt el, 2286-tal több, mint egy évvel korábban, ami nagymértékű, 19 százalékos emelkedés. A halálozások számának jelentős emelkedését szakemberek az influenzajárvánnyal magyarázzák. Hogy az új influenza elleni vakcina mennyibe fog kerülni, azt még nem lehet tudni, de a nemrég forgalomba került vakcinák, mint a méhnyakrák (HPV) elleni oltás, az agyvelőgyulladás elleni oltás vagy az agyhártyagyulladás elleni oltás is kifejezetten drágák. Persze ez csak néhány évig lesz így, amíg a gyógyszergyártók visszakeresik a kutatás-fejlesztésre áldozott pénzt – mondta Szlávik János.

A HPV elleni oltás ára körülbelül 100 ezer forint, az agyhártyagyulladás elleni oltás 11 ezer forint, és a bárányhimlő elleni oltás ára is tízezer forint körül mozog. „Nagy mennyiségű oltóanyag-rendelés esetén a gyártók készek arra, hogy olcsóbban adják a vakcinákat, de akkor is csökkenhet az oltóanyagok ára, amikor lejár egy oltóanyag licencideje, és más gyártók is elkezdik gyártani. Ez a licencidő általában 5-10 év” – mondta a főorvos.

Magyarországon 2014-ben térítésmentes oltásként bevezették a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. évfolyamát végző lánygyermekek számára. Szlávik János szerint a méhnyakrák ezzel az oltással száz százalékban megakadályozható, és hozzátette: ezt az oltást felnőtteknek is érdemes beadni. A romániai kanyarójárvány miatt felnőttkorban is fontos az újraoltottság. Az infektológus szerint a tetanusz, a kanyaró, a hepatitis A és B, a bárányhimlő, a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás és az influenza elleni védőoltásokat érdemes újra beadni. Szlávik János kiemelte: érdemes lenne beemelni a kötelező védőoltások közé a bárányhimlő és az agyhártyagyulladás elleni vakcinát is. Ma már közel 30 betegség ellen van védőoltás, és évente 2-3 millió ember életét mentik meg a vakcinák.

Bárányhimlő: fontos lenne a megelőzés

Nemcsak a járványok megelőzése szempontjából lenne jelentős, de számottevő megtakarítást is eredményezne, ha a bárányhimlő elleni vakcinát a nemzeti oltási rend keretében minden kisgyermek még a közösségbe kerülés előtt megkaphatná – nyilatkozta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A védőoltás bevezetésére 1,5 milliárd forintot kellene fordítani, ám ennek az összegnek a dupláját, mintegy 3 milliárd forintot lehetne megspórolni a közvetlen és közvetett költségek megtakarításával.

bárányhimlő influenza oltás
Kapcsolódó cikkek