Cégvilág

Kisebb a paksi önköltség az új fűtőelemmel

A magyar és az orosz nukleáris szakemberek azon dolgoznak, hogy megszerezzék a módosított üzemanyagkazetták használatához szükséges engedélyeket a Paksi Atomerőmű számára – mondta a Világgazdaságnak Alekszandr Ugrjumov, a TVEL műszaki-tudományos területért felelős alelnöke.

Milyen tapasztalatokat szereztek a meghosszabbított üzemanyag-ciklusú fűtőelemekről a Paksi Atomerőműben?

A paksi a világon az első olyan VVER–440-es típusú reaktorokkal üzemelő atomerőmű, amelyben bevezették a 15 hónapra növelt üzemanyagciklust, és ennek köszönhetően a blokkok átlagos teljesítménykihasználási mu­tatója közel 92 százalékra, a teljesítmény pedig az eredeti 108 százalékára nőtt. A Paksi Atomerőmű és a TVEL szakembereinek sikerült közösen olyan megoldásokat találniuk, amelyek még hatékonyabbá tehetik az üzemanyagciklust. Az egyik ilyen megoldás a fűtőelemkötegekben található urániumtöltet tömegének növelése, a másik pedig az uránium és a víz arányának optimalizálása az aktív zónában, aminek eredményeképpen 6 százalékkal kevesebb fűtőelem-köteget kell az aktív zónában elhelyezni.

A 15 hónapos ciklusú fűtőelemkötegek radioaktivitása a teljes kiégés után eltér a 12 hónapig használtétól?

Radioaktivitásban nincs eltérés, az teljes mértékben megfelel a nukleáris és sugárbiztonsági követelményeknek, de kisebb a keletkező kiégett üzemanyag mennyisége.

Alekszandr Ugrjumov, a TVEL műszaki-tudományos területért felelős alelnöke
Fotó: TVEL

Hogyan zajlik az együttműködés a két vállalat között, miután tavaly novemberben a TVEL és a Paksi Atomerőmű újabb megállapodást kötött a módosított üzemanyagkazetták kapcsán?

A megállapodás megvalósításán közösen dolgozunk a paksi szakemberekkel és az érintett magyar tudományos intézetekkel abból a célból, hogy megszerezzük a módosított üzemanyagkazetták használatához szükséges engedélyeket.

A TVEL gyárt 18 hónapig használható fűtőelemet is, miért nem ilyen üzemanyagot használnak Pakson?

A fejlesztéssel kapcsolatos első vizsgálatoknál számoltunk a 18 hónapos üzemanyagciklus lehetőségével, de megállapítottuk, hogy az ilyen hosszúságú üzemanyagciklus nem optimális a VVER–440-es blokkok számára. Ha ilyen üzemanyagot használnának, az üzemanyagkazetták fele túl lenne terhelve az aktív zónában. Az egyes átrakások között a reaktor működését és a hatékony üzemanyag-használatot tekintve a 15 hónapos üzemanyagciklus az optimális. A Paks II. Atomerőmű újonnan épülő VVER–1200-as blokkjai azonban már a 18 hónapos fűtőanyagciklus szerint fognak működni. Az új blokkok számára az építési és üzembe helyezési ütemtervüknek megfelelően fogják meghatározni az üzemanyag szállítását.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

atom Paks TVEL erőmű
Kapcsolódó cikkek