Cégvilág

Készülni kell az erőművek leváltására

Uniós támogatásra esélyes, akinek lignitüzemű erőműve van, amely helyett kész az adott térségben új, környezetkímélő kapacitást létesíteni.

Továbbra sincs egyértelmű válasz arra, milyen erőművek veszik át a következő években kiöregedő, többségében nagy károsanyag-kibocsátással termelő hazai erőművek helyét. Egyedül a paksi atomblokkok pótlására indult egy felső határként tízmilliárd eurós projekt, viszont továbbra sem porolta le, frissítette fel senki azokat a mintegy tíz évvel ezelőtti, gázüzemű erőművekre vonatkozó terveket, amelyek a növekvő kereslet kielégítésére és a leállítandó erőművek pótlására születtek, de fiókba kerültek a 2008 után betoppant válság miatt.

Pedig a Mol csehországi partnerével Százhalombattán (800 megawattos), a Kárpát Energo Kft. Vásárosnaményban (230 megawattos), az EMFESZ Erőmű Nyírtasson (2400 megawattos), az Advanced Power pedig Szegeden (880 megawattos) tervezte kombinált ciklusú (hőt és áramot is adó) gázerőmű létesítését. (Persze e tervek egy részét csak új konstrukcióban valósíthatnák meg.)

Ám hiába javult a piaci környezet, a beruházók óvatosak, hiszen a költségek magasak. Pedig

az támogatással segíti azokat, akik vállalják a nagy szén-dioxid-kibocsátású, széntüzelésű erőművek lebontását, és helyettük új, gázüzemű vagy más, környezetkímélő technológiájú létesítmény építését az érintett országrégióban.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Kormany.hu-n korábban közzétettek szerint ilyen projektre a beruházás költségeinek legfeljebb 70 százalékáig lehet pályázni.

A 2003/EK irányelv 10c cikkelye alapján megszerezhető forrás hatalmas lehetőség: lényegében arról van szó, hogy Magyarországon (és máshol az EU-ban) igen jó annak a helyzete, akinek van egy lignittel működő, áramot termelő, kiváltandó erőműve, és terve is annak pótlására. Bár a 10c cikkely fókuszában hazai viszonylatban a Mátrai Erőmű áll, a visontai erőmű lignitblokkjainak élettartama 2023-ig, 2025-ig, illetve 2029-ig tart, de meghosszabbítható. (Az ország beépített – tehát nem feltétlenül működő – 8878,5 megawattnyi energiatermelő teljesítményének 13,1 százaléka szén- vagy lignitalapú.)

károsanyag-kibocsátás energiaellátás erőmű
Kapcsolódó cikkek