Cégvilág

Ellenállónak bizonyult az energetikai szektor

Az energetikai szektor a világjárvány kihívásainak is ellenállt, sőt az elmúlt évben három, Magyarország és Közép-Európa számára is egyaránt fontos, az ellátásbiztonságot növelő energetikai projekt valósult meg – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese egy energiapiaci kockázatokkal foglalkozó nemzetközi konferencián.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Risk Management in Energy című konferenciát a moszkvai központú Energetikai és Pénzügyi Intézet (Institute for Energy and Finance – IEF) szervezésében Oroszország Energetikai Minisztériumának támogatásával.

Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy

a globális járvánnyal szemben az energiaszektor ellenállónak bizonyult.

A MEKH elnökhelyettese felidézte, hogy

az elmúlt évben három Magyarország és Közép-Európa számára egyaránt fontos energetikai projekt is megvalósult.

Mint mondta, 2020 novembere óta 1,75 milliárd köbméter földgázkapacitás érhető el Románia irányából a magyar–román földgázvezetéken, 2021. január óta működik a horvátországi Krk-szigeti LNG-terminál, áprilisban pedig elindult a villamosenergia-kereskedelem az új magyar–szlovák határkeresztező távvezetékeken. A fejlesztések tovább növelték Magyarország és a régió ellátásbiztonságát – tette hozzá.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az online konferencián a MEKH elnökhelyettese ismertette a következő tizenkét hónapban várható, magyar vonatkozású fejlesztéseket is. Ságvári Pál emlékeztetett, hogy

  • a 2021. október 1-től kezdődő gázévre lehetővé válik a Szerbia felőli beszállítási kapacitások lekötése az épülő új földgázbetáplálási ponton.
  • 2021. június 17-től indul a magyar, román, szlovák, cseh, lengyel, osztrák és német felek együttműködésével megvalósuló Interim Coupling, vagyis a másnapi kereskedésű villamos energia piac-összekapcsolás projekt (DE-AT-PL-4M MC project),
  • majd 2022 februárjától a még szélesebb európai térséget, az úgynevezett Core-régiót felölelő áramlás alapú (flow-based) másnapi piac-összekapcsolás.
  • 2022 márciusában pedig várhatóan megvalósul a magyar–szlovén villamos energia határkeresztező távvezeték üzembe helyezése is.
  • A plenáris szekció előadói egyetértettek abban, hogy az energiapiacok előtt álló legnagyobb kihívást nem a világjárvány okozta gazdasági visszaesés jelenti, hanem a karbonsemlegességi célokat kitűző szakpolitikai irányváltás, ami mellett világszerte egyre több kormány kötelezi el magát. A résztvevők szerint a szabályozó hatóságok előtt álló egyik legfontosabb feladat, hogy az energetikai rendszerek megbízható és stabil működését az energiaátmenet alatt is biztosítsák.

    energetikai projekt koronavírus járvány energiaellátás földgázvezeték MEKH
    Kapcsolódó cikkek