Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, miután meredeken emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket.

 Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását 

– mondta el a Portfoliónak Bige László tulajdonos. 

Fotó: Balázs Attila / MTI

Bige azt mondta: 

szinte függőleges görbén emelkedik a földgáz ára, ebben a helyzetben pedig lehetetlen tervezni. Nem csak nekik, más gyártóknak sincs már forgatókönyve a következő időszakra.

A hazai műtrágyagyártás legnagyobb szereplőjének számító üzletember szemléletes példával érzékeltette a folyamatokat: a földgáz hétfői záróára 90,4 euró volt megawattóránként, kedden nyitáskor 96, délben már 108, délután pedig 117 euró fölé kúszott ez az ár. 

Minden egyes euró növekedés a földgáz árában 4 euró növekedést jelent a pétisó tonnájának önköltségi árában. Vagyis a keddi 21 eurónyi drágulás 84 euróval teszi drágábbá a pétisó előállítását egy tonnára vetítve.

– mondta. Mint elmondta, egyelőre nem határozták meg azt az árat, ahol ez bekövetkezik, az elkövetkező napokban döntenek erről. Nem kizárt, hogy ezen a héten vagy a jövő hét folyamán bejelentik a termelés ideiglenes leállítását. 

Tavaszra egészen biztosan nem lesz elegendő műtrágya, sehol Európában. Ha pedig szokatlanul hideg lesz télen és így a kontinens sok földgázt használ el, akkor a mai műtrágya-árak akár a duplájára is nőhetnek néhány héten belül

 – figyelmeztetett a Nitrogénművek tulajdonosa, aki szerint mindez a termékpályán is végigvonul majd.

Bige Lászlót tavaly december 15-én vették őrizetbe, az ügyészég 800 millió forintos vesztegetéssel gyanúsítja az üzletembert,

mivel leértékelten adott el jó minőségű műtrágyát nagykereskedőknek, akik aztán azt piaci áron értékesítették tovább, a hasznon pedig osztoztak a vállalkozóval. Ezzel a saját cégét, a piacon vezető szerepet játszó Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-t károsította meg. A társaság akkor közleményben állt ki az őrizetbe vett tulajdonos-vezető mellett.

A milliárdos üzletember ellen már folyik egy hasonló eljárás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 135 millió forintos vesztegetéssel vádolta meg, és börtönbüntetés kért, amit felfüggesztettel megúszhat, ha elismeri bűnösségét.

Bige László vagyonát 2020-ban 112 milliárd forintra becsülte a 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, az üzletember ezzel az összeggel a tizedik legvagyonosabb ember lett Magyarországon.