Cégvilág

A volt alkalmazott azt állítja, az Amazon azért rúgta ki, mert elkapta a Covidot

Az Amazon online kiskereskedő volt munkatársa szerint a cég azért bocsátotta el, mert elkapta a koronavírust és hosszú ideig nem tudott dolgozni.

A 29 éves Brittany Hope márkamenedzserként dolgozott az Amazonnál. Most kártérítés iránt indított pert a cég ellen, mivel szerinte megsértették a munkajog vonatkozó szabályait.

Hope 2020. február 3-án, néhány héttel azelőtt, hogy a koronavírus-járvány elhatalmasodott volna az Egyesült Államokban, influenzával kórházba került. Ekkor négy hónapja dolgozott a cégnél. A nő szerint később kiderült, hogy koronavírusos lett, és hosszan tartó komoly tünetei voltak. Hozzá kell tenni, hogy a manhattani bíróság elé terjesztett dokumentumok nem szólnak Covid-fertőzésről.

A járvány első hónapjaiban napi 17 órát dolgozott, emiatt pedig a mentális és a fizikai egészsége is megromlott. Ugyanebben az évben, május 12-én kérelmet adott be, hogy egészségügyi szabadságra mehessen. Ezután az Amazon elvette a hozzáférését a munkahelyi e-mailjeihez, illetve a cég más portáljait sem érhette el. A Reuters azt írja, hogy

két hónappal később elbocsátották, arra hivatkozva, hogy nem végzi el a munkáját. Ezzel együtt több mint 12 ezer dollárt is visszaköveteltek tőle állítólagos túlfizetés jogcímén. 

Amazon Logistics Center Mˆnchengladbach
Fotó: ROLF VENNENBERND

A nő ügyvédje, Alex Berke szerint Hope a súlyos és hosszan tartó koronavírusos megbetegedése miatt nem tudott eligazodni a cég kiléptetési folyamatában, és ebből adódott a félreértés a felek között. Hozzátette, hasonlóan sok más Amazon-alkalmazotthoz, Hope sem kapott észszerű elbírálást a cégtől a nehéz helyzetében.

Sok amerikai számára lehet ismert, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt a magánéletük és a munkájuk követelményei között

– mondta Berke.

Az Amazon az Egyesült Államok második legnagyobb foglalkoztatója. Jogvédő szervezetek már régóta bírálják a vállalatot amiatt, ahogy a munkavállalóival bánik. A cég nem reagált a Reuters megkeresésére az ügyben, de egy korábbi nyilatkozatukban azt írták, hogy nagyszerű juttatások és magas fizetések mellett tisztességes célokat tűznek ki az alkalmazottak számára.

 

elbocsátás érdekvédelem munkajog covid Amazon
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek