Cégvilág

A volt alkalmazott azt állítja, az Amazon azért rúgta ki, mert elkapta a Covidot

Az Amazon online kiskereskedő volt munkatársa szerint a cég azért bocsátotta el, mert elkapta a koronavírust és hosszú ideig nem tudott dolgozni.

A 29 éves Brittany Hope márkamenedzserként dolgozott az Amazonnál. Most kártérítés iránt indított pert a cég ellen, mivel szerinte megsértették a munkajog vonatkozó szabályait.

Hope 2020. február 3-án, néhány héttel azelőtt, hogy a koronavírus-járvány elhatalmasodott volna az Egyesült Államokban, influenzával kórházba került. Ekkor négy hónapja dolgozott a cégnél. A nő szerint később kiderült, hogy koronavírusos lett, és hosszan tartó komoly tünetei voltak. Hozzá kell tenni, hogy a manhattani bíróság elé terjesztett dokumentumok nem szólnak Covid-fertőzésről.

A járvány első hónapjaiban napi 17 órát dolgozott, emiatt pedig a mentális és a fizikai egészsége is megromlott. Ugyanebben az évben, május 12-én kérelmet adott be, hogy egészségügyi szabadságra mehessen. Ezután az Amazon elvette a hozzáférését a munkahelyi e-mailjeihez, illetve a cég más portáljait sem érhette el. A Reuters azt írja, hogy

két hónappal később elbocsátották, arra hivatkozva, hogy nem végzi el a munkáját. Ezzel együtt több mint 12 ezer dollárt is visszaköveteltek tőle állítólagos túlfizetés jogcímén. 

Amazon Logistics Center Mˆnchengladbach
Fotó: ROLF VENNENBERND

A nő ügyvédje, Alex Berke szerint Hope a súlyos és hosszan tartó koronavírusos megbetegedése miatt nem tudott eligazodni a cég kiléptetési folyamatában, és ebből adódott a félreértés a felek között. Hozzátette, hasonlóan sok más Amazon-alkalmazotthoz, Hope sem kapott észszerű elbírálást a cégtől a nehéz helyzetében.

Sok amerikai számára lehet ismert, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt a magánéletük és a munkájuk követelményei között

– mondta Berke.

Az Amazon az Egyesült Államok második legnagyobb foglalkoztatója. Jogvédő szervezetek már régóta bírálják a vállalatot amiatt, ahogy a munkavállalóival bánik. A cég nem reagált a Reuters megkeresésére az ügyben, de egy korábbi nyilatkozatukban azt írták, hogy nagyszerű juttatások és magas fizetések mellett tisztességes célokat tűznek ki az alkalmazottak számára.

 

elbocsátás érdekvédelem munkajog covid Amazon
Kapcsolódó cikkek