A svéd H&M csoport, a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi lánca megkezdi oroszországi üzleti tevékenységének felszámolását a 

a működési problémák és a jövő kiszámíthatatlansága miatt.

A cég március 2-án függesztette fel értékesítését Oroszországban az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt. Hétfői közleményében egyebek között az szerepelt, hogy 

alapos értékelést követően lehetetlennek tartottuk az Oroszországban folytatott üzleti tevékenység folytatását a jelenlegi helyzetben.

8136690 09.03.2022 A woman looks at a showcase of the closed H&M store in St.Petersburg, Russia. H&M company announced that they temporarily closed their stores in Russia. Alexander Galperin / Sputnik (Photo by Alexander Galperin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alekszandr Galperin / Szputnyik via AFP

A cég bejelentette továbbá, hogy korlátozott időre újranyitja oroszországi üzleteit, hogy eladja a megmaradt árukészletet. 

A H&M számításai szerint 

a felszámolással kapcsolatos költségek mintegy 2 milliárd svéd koronát (190 millió dollárt) tesznek ki, amely a vállalat folyó harmadik negyedévi pénzügyi kimutatásaiban jelentkezik. 

A H&M hatodik legnagyobb piaca volt a tavalyi utolsó negyedévben Oroszország, ahonnan bevételeinek 4 százaléka származott. A H&M 2009 óta volt jelen Oroszországban, több mint 150 üzletet nyitott.

Pár napja a Lego is bejelentette, hogy végleg leállítja oroszországi kereskedelmi tevékenységét, és bezárja a 81 üzletét. A VG arról is beszámolt, hogy miután felfüggesztették a Coca-Cola és a Pepsi oroszországi értékesítését, a Cola Csernogolovka gyártói most azt remélik, hogy ők csillapítják az oroszok szomját és a nagy amerikai gyorsétteremláncokét is.