Közélet

Teljesen kivonul a Lego Oroszországból

A dán építőjáték-gyártó cég kedden jelentette be a döntést.

Végleg leállítja oroszországi kereskedelmi tevékenységét a Lego dán építőjáték-gyártó, a kedden nyilvánosságra hozott döntést a vállalat szóvivője az Ukrajna elleni orosz támadással indokolta. A cég márciusban már bejelentette, hogy kivonulnak, de akkor még határozatlan időről volt szó. 

Fotó: Mads Claus Rasmussen/AFP

A Lego csoport egyúttal felmondja a szerződést oroszországi forgalmazójával, az Inventive Retail Csoporttal (IRG), amely így bezárja a 81 Lego-üzletét. A Lego szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a vállalat elbocsátja Moszkvában dolgozó alkalmazottai nagy részét. A hírt az IRG megerősítette, és csupán annyit közölt, hogy a cég továbbra is aktív marad a játékgyártás területén.

Putyin LEGO
Fotó: pngtree.com

A világmárka már márciusban felfüggesztette oroszországi beszállításait, és felfüggesztette együttműködését az IRG-vel, amely egyébként más külföldi óriáscégek, a többi között a Nike és a Samsung partnere is. Az ukrajnai háború nyomán az Oroszországra kirótt nemzetközi szankciók miatt Moszkva lazított az importra vonatkozó szabályokon. Május elején a Lego termékeit - több száz más áruval, egyebek között okostelefonokkal, autókkal és a hozzájuk való alkatrészekkel együtt -  azon termékek körébe helyezte, amelyek behozatalát márkakereskedői engedély nélkül is lehetővé teszi.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek